/ Fotografije: Slavenka Drakulić

Novinski kiosk, mali muzej 20. stoljeća: Priče iz Pariza Slavenke Drakulić (4)

Kavana je tu već tri stoljeća, a brojni njeni slavni posjetitelji već su odavno mrtvi. Njihovi stolovi, čaše iz koje su pili ovi ili oni pisci, možda i vladari, još su tu, kao i mnoštvo drugih predmeta

sep 21 2023, 05:00

Podeli

Sve objavljene nastavke serijala Slavenke Drakulić  “Slučajne slike, slučajne priče” pročitajte OVDE.

 


10. Muzej srednjeg vijeka

Ovaj stari novinski kiosk uskoro će nestati zajedno sa svim ovim izloženim novinama i magazinima, mislim dok gledam ovu fotografiju. Prekrasna kućica Kiosque Presse, s ukrašenom “krunom” i polukružnom kupolom na krovu, ima pored naziva nacrtana dva patetična guščja pera. To mi se čini više nego simboličnim znakom u doba kad ljudi više ne koriste nikakva pera, ponajmanje guščja. I kad se novine sve više čitaju na internetu. Zapravo, ne vjerujem da bi u Parizu srušili ovakav kiosk, ali za nekoliko godina u njemu će se možda prodavati fast food ili plastični Eiffelovi tornjići proizvedeni u Kini. Novine sigurno ne.

Postajem sentimentalna, mislim dok ga već unaprijed oplakujem. Kad sam bila mala i kad su se pojavili prvi kiosci – aluminijski, ni najmanje nalik ovome pariškom – maštala sam da ću jednoga dana u jednom od njih prodavati novine. To mi se činilo čarobnim poslom jer sam, naravno, vjerovala kako bih u tom slučaju mogla pročitati sve žive novine, magazine i stripove kojih, ruku na srce, u to vrijeme nije ni bilo puno. Poslije sam poželjela raditi u knjižari kako bi mi knjige bile nadohvat ruke, naročito nove. Ali ni knjiga nije bilo ni izdaleka toliko koliko ih je danas… Uostalom, nisam baš daleko odmakla od svojih idealnih zanimanja, na neki način i jesam prodavačica novina i knjiga.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price