Navijači Nemačke
EURO2024

Vidi šta su ti uradili od pesme Gigi

Navijački pokret u Evropi, muzika i nacizam

Navijači Nemačke Navijači Nemačke / Ilustracija Velike priče/Izvor Profimedia
jul 10 2024, 09:43

Podeli

Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu čitajte OVDE.

U Hamburgu, vjerujte mi, misle ozbiljno; ma koliko se činilo da je ugostiteljski obrt u koji mislite navrnuti na piće ili dva posljednji put uvodio pravila ponašanja – ako ih je uopće ikada i uvodio – u eri kada su naši roditelji još bili mladi i poletni. Ali jedno od glavnih upozorenja u čuvenom Sankt Pauliju glasi da se prvo opipa bilo birtije, pa tek onda ulazi s jasnim odrednicama. Jolly Roger, popularna lokacija za St. Paulijeve navijače uoči svih domaćih utakmica, jasnu je granicu za ovaj Euro postavila primjerice na nošenje dresova nacionalnih timova. Jednostavno, Euro im je okej kao tema i kao pozadinska buka za praćenje uz piće, ali ako mislite od Rogera raditi bilo kakvo okupljalište za svoju navijačko-turističku ekskurziju, vrata će vam biti vrlo brzo pokazana. I nije stvar ni u St. Pauliju kao pokretu, već u Hamburgu kao lučkom gradu i zasebnoj enklavi specifične i inkluzivne ulične kulture.

Euro u takvoj sredini i u takvoj državi kao što je Njemačka klizav je teren; ovo izdanje je možda nikada i klizavije po tom pitanju. Pitanje povijesne krivice za stravične događaje i pokrete iz prošlosti kod Nijemaca je vjerojatno zauvijek ograničilo političku profilaciju i nametnula oštar vid kolektivnog samokažnjavanja, pogotovo u vidu samocenzure. Taj je pristup recentno eskalirao u gotovo sanitizaciju bilo kakvog javnog diskursa oko pitanja izraelske agresije na palestinski teritorij; jednostavno, u njemačkoj javnosti, od razine ulične rasprave pa do akademskih krugova, osjećaj krivice spram jednog naroda  – sada i samog u službi genocida – nadmašuje i trenutno sagledavanje tog istog aktualnog sukoba. Do koje mjere je ta tabuizacija i samokrivica otišla najbolje se vidi  baš u tom Sankt Pauliju, gdje sam i tijekom boravka tamo slušao priče odmetnutih ultrasa koji se ne planiraju uskoro vratiti na Millerntor stadion.

Pitanje stajanja na pravu stranu u sukobu Izraela i Palestine nadmašuje i podršku nogometnom klubu, ali i ogoljava nerazumijevanje prema tom užasno reduciranom njemačkom pogledu na svijet.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price