Društvo

Priznajmo sebi da smo znali da se nešto strašno mora dogoditi

Nitko od nas nije znao, niti je mogao znati, da će pući i prvi zapucati dječak od trinaest godina, ali su mnogi slutili, a neki čak i otvoreno nagovještavali da će u ovim našim krajevima ponovo zapucati

/ Radule Perisic/ATAImages
maj 21 2023, 11:29

Podeli

Toga jutra, ne znajući što se upravo u tom trenutku odvija u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, završavao sam tekst za ljubljanski časopis Dnevnik. Pisao sam o tome kako se danas u Americi i Europi društvena mreža TikTok zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti zabranjuje za javne službenike i kako vjerujem da će jednoga dana sve društvene mreže iz sličnih razloga biti zabranjene i za djecu mlađu od osamnaest godina.

Tekst sam završio sljedećim riječima: I samo još trebamo shvatiti da ni duševne tjeskobe naše djece nisu u našem nacionalnom interesu. Ili ipak jesu?

Naravno, pitanje na kraju bilo je cinično i odnosilo se na nebrigu naših vlasti odnosno odgovornih institucija o duševnom zdravlju djece odnosno na njihovo ignoriranje štete koju djeci i njihovom zdravlju nanosi moderna tehnologija putem telefona, društvenih mreža ili videoigara, iako je ta štetnost višestruko dokazana i opisana u bezbroj naučnih, novinskih i literarnih tekstova.

Poštovani, pročitali ste 1 besplatan članak.
Da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.