Društvo

Petnica, dve godine kasnije: Da li se nešto promenilo?

Dve godine ne znamo šta se dešava, kakva je situacija u IS Petnica, slučaj je još uvek tu, počinilac i saučesnici nisu okrivljeni, a žrtve i dalje žive pod velom traume i čekaju pravdu

Petnica
jul 24 2023, 05:00

Podeli

Dve godine otkako je istina ugledala svetlost dana, a javnost šokirali detalji o tome šta se dešavalo iza petničkih zatvorenih vrata, čini se da klupko još ni dopola nije odmotano. Pričalo se, pisalo i nagađalo, ali se ništa konkretno nije znalo. Oko petničkog slučaja podignut je zid ćutanja, i za poslednje dve godine tek ponekad bi u javnost izlazile (ne)proverene informacije, poput one da je osumnjičeni za seksualno nasilje oslobođen.

Ostali smo uskraćeni, tako – pa time i deca koja i dalje pohađaju petničke kurseve, kao i njihovi roditelji – za ono “šta je bilo posle”. Da li je posredi još jedan slučaj zataškavanja? Da li je moguće da niko nije kriv za to što su devojke, neke od njih maloletne, fotografisane, i što je u nadaleko čuvenoj lokaciji negovan kult ličnosti koji je na kraju doneo jedan skandal i mnogo štete?

Pričalo se po Petnici o tome i pre te 2021, kao što ćete i videti u ovom tekstu, ali tiho, da se ne čuje. Neki su znali, neki su načuli a neki nisu želeli da čuju, ali u internim krugovima se naslućivalo da nešto nije u redu. I ćutalo se. Jer je Petnica zaista – i sa razlogom – važila za mesto koje u životima polaznika ispisuje najlepše priče. Imala je reputaciju i predstavljala je i prestiž. Barem klincima koji su, po povratku iz Stanice, mogli da dele iskustva sa drugarima. Osim ako ona nisu stravična. Strašna iskustva, kakva su imale neke od polaznica, nisu deljena dok nije dogorelo. Onda su žene pokušale da spasu svet, ili makar nauku.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price