Društvo

Najbezobzirniji kriminal za koji većina nas ne zna ni da postoji

Početkom devedesetih falsifikati su često podrazumevali pilule lošeg kvaliteta koje proizvode mali operateri sa ograničenim sredstvima. Danas, falsifikatori su u stanju da proizvedu skoro savršene tablete, kapsule i druge sofisticirane farmaceutske oblike sa istim aktivnim sastojcima kao kod originalnih lekova

Ilustracija / VP/AI/Midjourney
jun 14 2024, 05:00

Podeli

Trogodišnje dete, tresući se od jeze u pretoploj kolibi od blata u neimenovanoj supsaharskoj afričkoj državi umire od malarije. Roditelji, koji su već u grob položili više njegovih braće i sestara zbog iste bolesti, ovaj put ipak nisu imuni na bol. I nepravdu.

U rukama stišću kutije navodno pouzdanog, novog leka, sve sa dodatnom nalepnicom Svetske zdravstvene organizacije i oznakom humanitarne pomoći. Samo, lek nije spasao nikoga. A u znojavoj ruci, sveže i nekvalitetno štampana etiketa sa logom SZO počinje da pušta boju… Antimalarik je bio lažan, preusmeren od strane organizovanih kriminalnih grupa koje kradu pošiljke originalnih, životno bitnih medikamenata i podmeću svoje falš proizvode. Ne obazirući se na žrtve. Stotine hiljada njih svake godine.

O svemu ovome, pričama poput navedene i još gorim, slušao sam od kolega, inspektora za lekove i farmaceuta, koji su to svojim očima videli, na velikoj SZO konferenciji 37 supsaharskih država održanoj u Lagosu, Nigerija, 2018. godine. Bio sam u ulozi konsultanta i edukatora na temu lažnih lekova, ali sam neretko ostajao bez teksta u susretu sa užasavajućom realnošću. Moji saborci pričali su o terenskom radu, vazda na frontu protiv falsifikatora, sa minimalnim sredstvima, ljudstvom i opremom, naoružani još samo verom i nadom u bolje sutra. I manje mrtve dece.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price