usvajanje dece
usvajanje dece Usvajanje dece je u Srbiji posebno zahtevan proces / Freepik/Velike priče

Može li ljubav toliko da čeka?

Sa kakvim se sve problemima suočavaju oni koji žele da usvoje dete u Srbiji

dec 03 2023, 05:00

Podeli

Usvajanje dece, iako je plemenita stvar, nije uopšte laka tema. Usvajanje dece u Srbiji još je teža tema, jer oni koji žele da usvoje dete prolaze kroz vrlo složen proces koji na kraju ne garantuje da će do usvajanja doći. Ponekad čujete da društvo nije do kraja spremno za razumevanje usvajanja, ali kako i da bude, kada se ukorenio stav da sistem “podmeće nogu” onima koji skupe hrabrosti i upuste se u taj birokratski, emocionalni i ljudski maraton?

Prema podacima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, do početka novembra usvojeno je 48 dece, a na usvojenje je čekalo 307 dece i 723 registrovana usvojitelja. 

Krajem prošlog meseca počelo je rad Savetovalište za usvajanje dece, a time i misija – da se olakša put do usvojenja, ali i dileme i problemi koji usvajanju prethode i koji posle njega slede. Ova ideja rodila se u Udruženju “Šansa za roditeljstvo” kroz svedočenje preprekama onih koji su u tom procesu ostavili deo života. O potrebi za osnivanjem jednog ovakvog savetovališta i planovima njegovog rada, ali i problemima “na terenu”, za VP je govorila glavna koordinatorka “Šanse za roditeljstvo” Dragana Krstić.  

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price