business week Društvo

Kako to rade Švajcarci: Možemo li u Srbiji da razgovaramo bez “izdajnika”

"Sve što nam rade" nije opravdanje kada iracionalno pristupamo nekom važnom društvenom pitanju

Ilustracija VP
mar 25 2023, 14:20

Podeli

Verujem da će vam se učiniti da je ova priča inspirisana trenutnom situacijom u Srbiji i debatom koja se vodi u društvu u vezi sa pregovorima o normalizaciji odnosa između, kako se obično kaže, Beograda i Prištine. Delimično ste u pravu. Mislim da priča o načinu kako se u nekom društvu debatuje o vrućim pitanjima oko kojih se građani polarizuju ima širi značaj od rešavanja aktuelnih pitanja. Ona nam govori o tome kakvo je neko društvo, ali nam govori i o tome kakvi su građani u tom društvu.

Početkom 2000-ih sam živeo i radio u Švajcarskoj. U tom periodu sam upoznao puno Švajcaraca i postao blizak prijatelj sa jednim brojem njih. Uprkos raširenim stereotipima o Švajcarcima naše prijateljstvo smo produbili u toj meri da sam, na izvestan način, postao deo njihovih porodica. To mi je omogućilo da steknem uvid u način na koji moji prijatelji i njihov krug prijatelja učestvuju u raspravi o pitanjima oko kojih se “lome koplja” u društvu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price