Psihologija

Velika priča o dve osobe, dve države, dva poverenja

Postojanje dovoljnog broja osoba iz neposrednog okruženja na koje možemo da se oslonimo je važna komponenta osećanja dobrobiti i kvaliteta našeg života. Ipak, naš život u velikoj meri zavisi i od šireg, društvenog okruženja

Poverenje / Ilustracija/Velike priče
дец 29 2023, 14:00

Podeli

Poverenje u ličnim odnosima

Svako od nas je doživeo situaciju u kojoj je neka, nama važna osoba opravdala poverenje koje smo imali u nju ili njega. Život je često komplikovan i svakome je ponekad potrebna podrška i pomoć drugih. Dobar je osećaj kada imamo nekoga na koga možemo da se oslonimo u takvim situacijama. Kada znamo da možemo da “računamo“ da će nam ta osoba priskočiti i pružiti podršku i pomoć koji su nam u tom trenutku potrebni. Takva iskustva nas podsećaju da niko nije ostrvo i da smo bazično društvena bića iako je svako od nas individualna osoba. Takva iskustva nam jačaju veru u druge, doprinose osećaju da je naš život dobar i da ima pozitivnu perspektivu. Imamo osećaj da u susretu sa životnim izazovima nismo sami i da su naši individualni kapaciteti prošireni i pojačani osobama u koje imamo poverenje.

Važnost poverenja nam dodatno potvrđuju i negativna iskustva. Oslonili smo se na nekoga u koga smo imali poverenje, a očekivana podrška je izostala. Takva iskustva nagrizaju poverenje u tu osobu.

Poštovani, pročitali ste 1 besplatan članak.
Da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price