Psihologija
Psihologija

Ključ za rešavanje (skoro) svih problema: Zagrli to dete u sebi

Veoma je važno sopstvenom unutrašnjem detetu senke pristupiti kao što bismo pristupili bilo kojem uplašenom ili stidljivom detetu, ili detetu koje ide kod stomatologa – nećete mu prepustiti "vođstvo" ili ga "kinjiti". Bitno je naučiti razumeti ga i razdvojiti od "odraslog ja", kaže Štefani Štal, autorka bestselera "Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj – Ključ za rešavanje (skoro) svih problema"

Psihologija U svima nama postoji dete, to smo već znali. Ali nekada je vrlo teško razumeti sopstvene osećaje, pa i tuđe postupke i osećanja, a problemi deluju zbrkano i teško rešivo / Foto Ilustracija Veike priče
mar 23 2023, 07:00

Podeli

Možda ste više puta pokušavali da se odreknete nekog poroka, makar on bio samo šećer, čak i pod pretnjom doktora, ali niste baš uspeli u tome. Moguće je da se i sami pitate šta nije u redu s vama. Možda vam se smučilo da stalno ulazite u neke neprikladne veze, ili se ponašate komplikovano, da je partneru teško da izdrži vezu s vama.

U profesionalnom smislu, možda stalno imate osećaj da ćete zakazati, ili odlažete važne zadatke. Ili zbog straha od neuspeha ostajete daleko ispod svojih stvarnih mogućnosti. Možda ste pak izuzetno samouvereni u nastupu, kojim sebi i drugima dočaravate da ste najveći. Poznajemo i one sa stalnom potrebom da imaju kontrolu i moć, to ume da ide dotle da se plaše vezivanja za druge (da se ne bi prepustili i izgubili kontrolu). Neko pak po svaku cenu ima potrebu da se prilagodi, povuče. Drugi stalno sebi govori da nije dovoljno dobar. Ostali beže u posao. Ili možda izbegavaju konflikte.

Odakle sva ta ponašanja?

Sve su to na neki način takozvane zaštitne strategije deteta u nama, ako pitate psihološkinju Štefani Štal, autorku bestselera “Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj – Ključ za rešavanje (skoro) svih problema” (Laguna, 2019).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price