Društvo

Hrvatska ima problem i s femicidom i sa dvoličnošću

I sa „samo" devet prošlogodišnjih žrtava, Hrvatska je na visokom trećem mjestu među članicama EU

/ Image by Freepik
jan 25 2024, 05:00

Podeli

Možete li se, barem otprilike, sjetiti kad ste se prvi put u javnom komunikacijskom prostoru susreli s pojmom „femicid”? Meni su riječi jedini alat već više od četiri desetljeća, ali sam za femicid – i ne znam bih li se zbog toga trebao osjećati posramljeno ili sasvim normalno – prvi put čuo prije dvije, najviše tri godine. Otad, hoću-neću, naveliko nadoknađujem propušteno gradivo (ako je uopće propušteno) i o femicidu slušam i čitam najmanje pet puta dnevno. Osnovno značenje, pretpostavljam, nikome ne trebam objašnjavati, ali Hrvatski jezični portal kao drugu moguću definiciju navodi i „nasilje nad ženama i prisiljavanje na prostituciju”.

Godine 2022. u Hrvatskoj je (namjerno!) ubijeno 13 žena, „čak” četiri više nego 2023., što – moguće je – ima neke udaljene poveznice s činjenicom da je lani iz vlade krenulo, nakon pritisaka lijeve opozicije, NGO-a i dobrog dijela javnosti, učestalo spominjanje prebacivanja nasilja nad ženama iz Prekršajnog u Kazneni zakon i značajno pooštravanje kazni za počinitelje. Svejedno, i s tih „samo” devet prošlogodišnjih žrtava, Hrvatska je na visokom trećem mjestu među članicama EU. Znam da ih je u Srbiji u isto vrijeme bilo znatno više, pa sam išao guglati i zaprepastio se: čak njih 28! Pet više nego godinu prije! Da tema nije toliko tragična, vjerojatno bih se neukusno pitao zašto se predsjednik Srbije, u onim rijetkim trenucima verbalnog nadahnuća, još nije pohvalio i tom komparativnom prednošću u odnosu na Hrvatsku, kao i time da Srbija ide posve ukorak s aktualnim globalnim trendovima (prema podacima UN-a, 2022. na cijelom svijetu namjerno je ubijeno više žena, djevojaka i djevojčica nego ijedne od posljednjih 20 godina, njih otprilike 89.000, a za 2023. još se prikupljaju podaci) dok je Hrvatska na vidljivo silaznoj putanji.

Nasilju u obitelji, a ubojstvu žene nadasve, napokon se i službeno pokušava pooštriti kazne (osim, naravno za one idiote koji krenu pogrešnim rasporedom, pa najprije ubiju ženu a tek onda sebe, umjesto obrnutim redoslijedom) i uskoro će prijedlog izmjena Kaznenog zakona doći iz vlade pred Sabor, na prvo čitanje. Prema onome što se zasad zna, ima u njemu poprilično šupljina (femicid je najlakše predvidiva vrsta ubojstava, ali o preventivi se u prijedlogu najmanje govori) no tome bi se u Saboru dalo doskočiti kvalitetno sročenim amandmanima, samo kad bi HDZ-ova većina ostacima vlastitog zdravog razuma vjerovala više nego svom voljenom vođi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price