Biznis

Koliko košta “kontent”?

A koliko vredi jedna pesma? Šta kaže osnivač Spotifyja, a šta muzičari koji su se pobunili zbog mizernih isplata?

Ilustracija / - / Stock Budget / Profimedia
jun 14 2024, 05:00

Podeli

“Danas, cijena stvaranja sadržaja je blizu nule, i ljudi mogu da dijele nevjerovatnu količinu sadržaja.” Ovim riječima je Danijel Ek, osnivač i direktor kompanije Spotify, prije nekoliko dana započeo svoje razmišljanje o prolaznim i vječnim idejama, stoicizmu i Marku Aureliju. I u pravu je. Stvaranje “sadržaja” je u ovom dobu jeftinije i pristupačnije nego ikad. Moguće je pjevati, slikati, vajati (tj. modelovati), snimati i pisati zahvaljujući alatkama koje posjeduje skoro svako od nas – pametni telefon i kompjuter.

Dalje je moguće dijeliti taj “sadržaj”, prenositi ga tako da hiljade, milioni zainteresovanih, mogu uživati u onome što smo stvorili bez ikakvog problema. Evo i ovaj tekst, ovaj moj “sadržaj” ne košta ništa – kompjuter na kom pišem već posjedujem, internet vezu sam platio, a sav drugi “sadržaj” koji sam konzumirao kako bih se pripremio već mi je bio dostupan. Sve u svemu, cijena mog “sadržaja” je blizu nule. I to je, da izvinite, apsolutni bulšit.

Pogotovo je bulšit kada smo svjesni da dolazi iz usta multimilijardera poznatog po tome što stoji iza kompanije koja je nastala s namjerom da ponudi muzičarima bolje uslove nego što su imali ikad do tad. Stvaraoci, zbijeni između čekića gramzivih diskografskih kuća i nakovnja anarhije u pirateriji, vjerovali su da je zaista došlo bolje vrijeme za njih. A to bolje vrijeme im je donijelo sjajnih, divnih, zlatnih 2,38 dolara na hiljadu puštanja (strimovanja) određene pjesme.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price