Biznis Pronađeno u prevodu

Da li je slobodno društvo u kojem nekolicina vedri i oblači?

Esej iz nove knjige Džozefa Stiglica, profesora i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

/ Ilustracija Freepik
apr 28 2024, 05:00

Podeli

Isečak iz nove knjige Džozefa Stiglica „The Road to Freedom: Economics and the Good Society“ za Velike priče priredio Ognjen Terzin

***

Svaka rasprava o slobodi mora početi pitanjem o čijoj slobodi pričamo. O slobodi jednih da naude drugima, ili o slobodi drugih da ne budu povređeni? Prečesto jednačinu ne postavimo na valjan način: vlasnici oružja nasuprot žrtvama nasilja; hemijske kompanije nasuprot milionima ljudi  koji pate od toksičnog zagađenja; monopolističke kompanije za lekove nasuprot pacijenata koji umiru ili čije se zdravlje pogoršava jer sebi ne mogu da priušte lekove.

Razumevanje značenja slobode je neophodno za stvaranje ekonomskog i političkog sistema koji ne obezbeđuje samo efikasnost, jednakost i održivost, već uključuje i moralne vrednosti. Sloboda – kada se inheretno vezuje za pojmove jednakosti, pravde i blagostanja – i sama je centralna vrednost. I upravo je ovako široko shvaćeni pojam slobode dobio pomalo “neadekvatan tretman” u moćnim tokovima savremenog ekonomskog razmišljanja – naročito onog koji se naziva neoliberalizmom, odnosno verovanjem da je sloboda, ona koja je najvažnija i iz koje sve druge slobode proizilaze, zapravo sloboda neregulisanih, nesputanih tržišta.

F. A. Hajek i Milton Fridman bili su najistaknutiji branioci slobodnog kapitalizma 20. veka. Ideja o “neograničenim tržištima” – odnosno tržištima koja nisu ograničenan nikavim pravilima ili propisima – je oksimoron jer bi, bez pravila i propisa koje nameće vlada, tu zapravo bilo malo trgovine i tržišta. Varanje bi bilo široko rasprostranjeno, poverenje mizerno. Svet bez ograničenja bio bi džungla u kojoj bi važna bila samo ogoljena moć koja bi određivala ko šta dobija i ko šta radi. Nikakvog tržišta tu ne bi bilo.

Bez obzira na to, Hajek i Fridman tvrdili su da je kapitalizam – onakav kakvim su ga oni tumačili, odnosno sa slobodnim i nekontrolisanim tržištem – najbolji sistem po pitanju efikasnosti, i da bez slobodnog tržišta i slobodnog preduzetništva ne bi bilo ni individualne slobode. Verovali su da će tržišta sama od sebe nekako ostati konkurentna. Zanimljivo je da su brzo zaboravili – ili prosto ignorisali – iskustva koja su donela monopolizacija i koncentracija ekonomske moći, zbog kojih je i došlo do Šermanovog (1890) i Klejtonovog (1914) antimonopolskog zakona. Kako je intervencija vlade rasla kao odgovor na Veliku depresiju, Hajek se zabrinuo da smo na “putu ka kmetstvu” (kako je to nazvao u istoimenoj knjizi iz 1944. godine), iliti na putu ka društvu u kome bi pojedinci postali potčinjeni državi.

Moji zaključci bili su radikalno drugačiji. Demokratske vlade, kakva je na primer u SAD-u, su baš zbog demokratskih zahteva na Veliku depresiju odgovorile kroz kolektivnu akciju. Neuspeh vlada da adekvatno reaguju na rastuću nezaposlenost u Nemačkoj utabao je put Hitlerovom usponu. Danas je neoliberalizam taj koji je donoeo ogromne nejednakosti i obezbedio plodno tlo za nicanje veoma opasnog populizma.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price