Biznis business week

Državni investicioni fondovi, o njima se ne piše dovoljno često…

Danas, na svetu postoji 176 DIF sa ukupnom imovinom u vrednosti od preko 11,4 hiljade milijardi dolara što predstavlja desetostruki rast u prethodnih dvadesetak godina. Takođe, preko 50 država ima svoje DIF, od Norveške, Kine, Rusije, Amerike, Saudijske Arabije i Kuvajta, do Irana, Irske, Mongolije, Južne Koreje, Bocvane, Bruneja i Kiribatija

Ilustracija / - / Stock Budget / Profimedia
feb 22 2024, 05:00

Podeli

U poslednje dve decenije, došlo je da značajnog rasta državnih investicionih fondova (sovereign wealth fund), kako po vrednosti imovine kojom upravljaju, tako i u njihovom broju, što ih čini sve značajnijim akterima na globalnoj finansijskoj i privrednoj sceni. Ipak, i pored njihovog rastućeg značaja, o njima se ne piše toliko često i razumevanje njihovog funkcionisanja i ciljeva je na nižem nivou u poređenju sa drugim finansijskim institucijama.

Istorija državnih investicionih fondova (DIF) nije nova. Zvanično, prvi DIF pod nazivom Kuwait Investment Authority osnovao je Kuvajt daleke 1953. sa ciljem da se viškovi zarađeni od prodaje nafte investiraju i oplođuju na globalnim finansijskim tržištima. Dve godine kasnije (1955), Kiribati osnivaju Revenue Equalization Reserve Fund. Ipak, aktivnosti DIF ostaju prilično nezapažene sve do osnivanja Abu Dhabi Investment Authority-ja 1976. (Ujedinjeni Arapski Emirati), Singapore Government Investment Corporation-a 1981. (Singapur) i Norway Government Pension Fund-a 1990. godine (Norveška).

Danas, na svetu postoji 176 DIF sa ukupnom imovinom u vrednosti od preko 11,4 hiljade milijardi dolara što predstavlja desetostruki rast u prethodnih dvadesetak godina. Takođe, preko 50 država ima svoje DIF, od Norveške, Kine, Rusije, Amerike, Saudijske Arabije i Kuvajta, do Irana, Irske, Mongolije, Južne Koreje, Bocvane, Bruneja i Kiribatija.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price