Svet

Imaju li Rusi i dalje moć u vazduhu?

Svaki dan vodi se igra, smrtonosna utakmica dveju strana ko će koga da nadmudri i iznenadi, ali do sada ruska prevlast nije dovedena u pitanje do 13. maja kada su gotovo istovremeno u Brjanskoj oblasti, u Rusiji, pale četiri letelice iz ruske 6. armije RV i PVO

Foto Vincenzo Circosta / AFP / Profimedia
maj 19 2023, 05:00

Podeli

Oko Bahmuta situacija složena za obe strane. Izveštaj Prigožina za uveče 15. maja kaže da ukrajinska odbrana drži još samo 1,59 kvadratnih kilometara, uglavnom 12 stambenih zgrada. Mere to “muzikanti”, svaki metar koji uzmu da objave da su oni ti koji nešto rade i posredno pošalju poruku da ruska vojska nije ni približno aktivna kao privatni ratni preduzimači. Na bokovima Bahmutskog pravca, tamo gde su “muzikanti” predali položaje vojsci jer nisu imali dovoljno ljudi, Ukrajinci su prepoznali priliku da udare. Uvek su slabe tačke odbrane linije dodira dveju jedinica, a oko Bahmuta radi se o dva nezavisna lanca rukovođenja i komandovanja. Pokazalo se da ne postoje ili barem da su neefikasne, veze između “muzikanata” i komandi taktičkih jedinica ruske vojske. Ukrajinci su ušli i uzeli su na bokovima najmanje 16,85 kvadratnih kilometara, prema Guglu.

Povlačenja ruskih snaga sa dela položaja na krilima Bahmutskog pravca povezana su sa navodno demoralisanom 72. motostreljačkom brigadom. Lično Prigožin ustvrdio je da armija beži, da je sedamdeset druga ostavila tri kvadratna kilometra čije su zauzimanje “muzikanti” platili sa pet stotina mrtvih. Jurišni odredi čistili su teren i predali su liniju ruskoj vojsci i nastavili dalje, ali odbrana nije imala volje da uradi svoj posao – da odbrani položaje. Ironično, 72. brigada je jedinica iz 3. armijskog korpusa (3. AK) koji je formiran leta prošle godine kao manevarska rezerva za ofanzivna dejstva. U njega su ušli dobrovoljci regrutovani po regionima i dobrim delom na trošak lokalnih vlasti i privrede. Poseban deo tog plana bili su nacionalni bataljoni popunjeni pripadnicima raznih nacionalnih manjina. Jedan od izvora kadrova za problematičnu 72. brigadu bili su Tatari koji čine gotovo potpuno nacionalne čiste bataljone.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price