Biznis business week

Fortenova i biznis u sjeni sankcija: Velika priprema za istiskivanje ruskih vlasnika

Najveća regionalna prehrambeno-trgovačka kompanija prodajom udjela pokušava pobjeći od sankcioniranih vlasnika i vlastite prošlosti

Pavao Vujnovac / Ilustracija VP
mar 05 2024, 05:00

Podeli

Pročitajte i ovo: TOP 100 najbogatijih ljudi u regionu

***

Vijest je prvi put objavljena 26. travnja i odmah je uznemirila hrvatsku poslovnu zajednicu i dežurne lokalne patriote: Fortenova grupa je pokrenula međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je u kompliciranoj vlasničkoj strukturi ostataka bivšeg koncerna Agrokor danas neposredna vlasnica Fortenova grupe d.d. Za podršku u ovom procesu angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa već je započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja rujna ove godine.

Naslovnice su eksplodirale, ujedinjene u ne baš točnom naslovu: “Prodaje se Fortenova”. Patrioti su zavapili “Prodat će nam još jednu kompaniju”, kao da je ikada bila njihova, “hrvatska nacionalna”, a ne u vlasništvu obitelji Todorić, ili kasnije u rukama vjerovnika. A onda je priča do daljnjega utihnula, vjerojatno do jeseni kada se očekuje finalizacija transakcije (bude li je).

Iz kompanije su po objavi da sondiraju teren u potrazi za kupcima udjela objasnili kako je jedan od ciljeva operacije da po njenom završetku u kapitalnoj strukturi Fortenova grupe više ne bude nijedan od suvlasnika naslijeđenih iz procesa nagodbe vjerovnika umrlog koncerna Agrokor koji su danas pod sankcijama. “Time bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicijski potencijal kompanije”, objavila je kompanija u inače škrtom priopćenju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price