Društvo Svet

I mačke imaju više prava od žena Afganistana

Talibanski fanatizam nije samo doveo do toga da Afganke nestanu iz javnog života nego im oduzima esencijalna prava privatnog života. I sve se to događa na sistematičan način, vrlo otvoreno pred međunarodnim javnim mnijenjem koje do sada nije odgovorilo na pravi način

Protest iz 2023. godine sa temom prava na obrazovanje žena u Avganistanu / Atef Aryan / AFP / Profimedia
okt 25 2024, 05:55

Podeli

Odluka Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Nizozemske da za najviše šest mjeseci prijave Afganistan pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu jest možda mali, ali istodobno i važan korak imajući u vidu dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze afganistanske žene i nečega što se već otvoreno naziva rodnim apartheidom od strane talibanskog režima. Rečene države su dale pola godine izvršnim vlastima Kabula da poprave položaj žena u Afganistanu prije nego što će poći pred Tribunal a što bi bio povijesni presedan – zbog rodne diskriminacije. Imajući u vidu kako talibani tretiraju žene od kada su se vratili na vlast u augustu 2021. čini se da će do tužbe i doći.

Opresija koju trpe Afganistanke dostiže toliko ekstrema da je čudo što tužbi već nije bilo odnosno imamo se čuditi što dio međunarodnog javnog mnijenja ne diže glas.

Naredba donesena u augustu, a koja zabranjuje ženama glasno govoriti ili pjevati na javnim prostorima nije ništa drugo no posljednji potez koji dovodi žene u inferiorniji položaj od kućnih ljubimaca ili drugih životinja. Recimo mačaka. Pisac ovih redaka jako voli mačke i ima ih nekoliko u kući, ali pošteno treba kazati da mačke imaju gotovo više prava od žena pod talibanima. Imala je pravo glumica Meryl Streep kada je, skandalizirana, na marginama Opće skupštine UN-a upravo to što sam napisao i kazala – da mačka ima više prava od afganistanskih žena jer, barem, može se pojaviti na prozoru i sunčati se, dok je ženama čak zabranjeno gledati kroz prozor prema vani.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price