Tolerancija
Psihologija

Gde je granica tolerancije?

Mnogo je lakše i lepše sebe videti kao dobre, a druge kao loše, umesto priznati sebi da su stvari mnogo, mnogo kompleksnije od toga

Tolerancija . Tolerancija, tj. trpeljivost nema nikakve veze sa tim da meni mora da se sviđa kako živi neko drugi / Ilustracija Freepik
okt 22 2024, 05:00

Podeli

 

Tolerancija, prihvatanje i civilizovani prezir su pojmovi kojima se bavim zato što nisam siguran da se oni adekvatno razumeju kada se o njima govori. Tolerancija nije prihvatanje svega i slaganje sa svim, već je to trpeljivost.

Trpeljivost je svest o tome da moramo razumeti da postoje ljudi koji žive i ponašaju se drugačije od nas, i da, koliko god se ne slagali ili slagali, nemamo pravo da ih u tome sprečavamo niti imamo pravo da mislimo da je samo naš način života ispravan i da drugima “ispiramo mozak” ubeđivanjem da moraju da žive onako kako mi živimo. Tolerancija, tj. trpeljivost nema nikakve veze sa tim da meni mora da se sviđa kako živi neko drugi. To samo znači da moram da trpim da ne žive svi kao ja, niti da imaju vrednosti koje ja imam.

Prihvatanje proizilazi iz razumevanja i identifikacije, i stoga mi možemo da prihvatimo, podržimo i biramo u privatnom životu samo ono što nam je na neki način slično. Sve koji nam nisu dovoljno slični učimo da prihvatamo samo na osnovu razumevanja, a to znači da razumemo zašto se ponašaju onako kako se ponašaju.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price