Sport

Hoću da budem Švabo

Unutar trenerskog uma Thomasa Tuchela: Kako je postao selektor Engleske - i kome se to nije svidelo?

/ Ilustracija VP / Profimedia
okt 17 2024, 11:54

Podeli

U svojim vodama mnoge reke nose nešto posebno. Zenne, koja protiče kroz Brisel, zbog minerala u gornjem toku ima kiseli ukus zahvaljujući kojem se samo tu prave piva kriek i geuze, omiljeni napici za našim porodičnim stolom. Pek kroz Homolje i Braničevo, rodni kraj mog dede, ka Dunavu oduvek nosi zlato.

Hiljadu kilometara uzvodno, na desnoj obali najvažnije evropske reke, nalazi se Švapska. Ne znam šta teče rekama u njenoj bavarskoj trećini (druge dve trećine čine ceo istorijski Württemberg sa Stuttgartom, o najvećem fudbalskom sinu tog grada više u mojoj sledećoj priči), ali očigledno je da ima blagotvorni uticaj na fudbal.

U krugu od manje od 100 kilometara rođena su dva čoveka čiji gol je Nemačkoj doneo titulu prvaka sveta, Gerd Müller (Nördlingen) i Mario Götze (Memmingen) i najmlađi član prvog nemačkog šampionskog tima iz 1954. Ulrich Bieseinger (Augsburg).

Ne smem da zaboravim Bernda Schustera (takođe Augsburg), koji je kao igrač bio član Reala, Barcelone i Atletica, što će kao trener ponoviti Radomir Antić, da bi sa Realom uzeo titulu 2008. i naterao Barcelonu da posao dâ Pepu.

Lokalci su i kultni heroj modernog nemačkog fudbala Thomas Müller (Weilheim in Oberbayen) i aktuelni nemački selektor Julian Nagelsmann (Landsberg an Lech).

A u centru regiona, usred svih tih gradića smeštenih na rečicama i brežuljcima nalazise Krumbach, rodno mesto Thomasa Tuchela, prvog Nemca na klupi fudbalske reprezentacije Engleske.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price