Svet

Kako je Izrael pregazio crvene linije plavih šlemova

Dva izraelska tenka "merkava" ušla su u UN bazu i tražili su da se pogase svetla. Posle nekih 45 minuta tenkovi su izašli, ali oko 6 časova i 40 minuta, kaže UNIFIL, na oko 100 m od baze pale su dimne granate

Ilustracija VP
okt 16 2024, 05:37

Podeli

Zvanični stav Izraela prema UN nikada nije bio posebno blagonaklon, ali sada kada se vodi rat čini se da se prelazi preko neke – uslovno to nazovimo – “crvene linije” jer se i rečima i silom preti “plavim šlemovima” razmeštenim u Libanu. Oni su sada u krivo vreme na krivom mestu kada se posmatra iz izraelske pozicije. Cahalovci su dobili naredbu da unište Hezbolah i sve što predstavlja prepreku ima da se ukloni sa lica mesta. Zato izraelski premijer Benjamin Netanjahu dva puta u par dana ponavlja da pripadnici misije UNIFIL treba da se privremeno povuku sa terena, iz zone odgovornosti smeštene južno od reke Litani do “plave linije” koja razdvaja Liban od Izraela. Pitanje je da li će treći put da kaže da treba da odu kući ili kuda god već žele.

Prvi put u nedelju 13. oktobra pozvao je UN da povuku ljude iz oblasti u kojima se Cahal bori protiv Hezbolaha uz tvrdnju da teroristi koriste međunarodne snage kao “živi štit”. Prethodno iz UNIFIL-a su obavestili javnost da su bili pod vatrom Cahala – pripadnici UNIFIL-a oko 4 časa i 30 minuta ujutro videli su iz skloništa tri voda Cahala kako prelaze “plavu liniju” kod sela Ramija. Dva izraelska tenka “merkava” ušla su u UN bazu i tražili su da se pogase svetla. Posle nekih 45 minuta tenkovi su izašli, ali oko 6 časova i 40 minuta, kaže UNIFIL, na oko 100 m od baze pale su dimne granate. Petnaest pripadnika jedinice UN nisu na vreme stavili zaštitne maske i zato su imali zdravstvenih teškoća.

Iz UNIFIL-a su ukazali na to da su incidenti sa Cahalom teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Rezolucije Saveta bezbednosti 1701 iz 2006. godine koja definiše mandat misije. Zatim, 14. oktobra u centrali UN rekli su da se incidenti vide i kao potencijalni ratni zločin. Svih 15 članova Saveta bezbednosti su osudili ugrožavanje UNIFIL-a. Na poruke iz UN u Izraelu su ostali hladnokrvni i Netanjahu je ponovo poručio da UNIFIL ode iz zone borbi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price