Svet

Poslednji ekser u kovčeg Ujedinjenih nacija

Liban nije prvi debakl UN, on je samo poslednji u nizu – o čemu nešto znamo i mi na ovim prostorima

/ Ilustracija VP / Profimedia
okt 04 2024, 06:06

Podeli

Dugo godina je Liban bio jedna od retkih koliko-toliko uspešnih priča Ujedinjenih nacija, nešto što su na Ist tiveru mogli da izvuku kao pozitivan primer njihovog angažmana kada bi ih zasuli kritikama. Međutim, sa početkom rata između Hamasa i Hezbolaha protiv Izraela prošle godine još jednom se potvrdilo ono što se već znalo: UN je beskorisna organizacija.

Jedinice UNIFIL-a (Vojna formacija UN-a u Libanu) su godinama tolerisale kršenje rezolucije SB UN 1701 od Hezbolaha. Vojnici UN-a su pripadnicima šiitske terorističke organizacije dozvolili ne samo da zauzmu teritoriju između reke Litani i granice sa Izraelom već i da instaliraju svoje rakete, izgrade utvrđenja i infrastukturu za držanje pod paljbom Galileju. Podsetimo, po slovu rezolucije, pomenuta zona je morala da bude demilitarizovana nakon rata između Hezbolaha i Izraela 2006. godine.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price