Politika

Da nisu Srbi dojavili HDZ-ovcima za hapšenja?

Nije problem što istaknuti HDZ-ovci, kako sumnjaju istražitelji, kradu. Nije problem što je curenje informacija iz istraga prema istaknutim HDZ-ovcima kompromitiralo i slučaj i budući potencijalni sudski proces

Josip Škorić, uhićeni čelnik Hrvatskih cesta, na Pelješkom mostu / Tom Dubravec / Cropix / Profimedia
sep 30 2024, 05:37

Podeli

Bila je to svečanost kakvu, kažu, Hrvatska ne pamti. Topla noć u srcu ljeta 2022. godine, novi, prekrasan most dugačak 2404 i visok 55 metara od kopna do poluotoka Pelješca, vatromet, ozarena lica, govori i ispunjenje hrvatskog sna. Novim mostom je, naime, zaobiđen uski teritorijalni izlaz Bosne i Hercegovine na more oko Neuma, pa se više ne treba prelaziti državnu granicu da se s juga Hrvatske dođe u ostatak zemlje (i obrnuto). Ili, kako se to pjesnički govorilo i govori i danas – konačno je spojen sjever i jug Hrvatske.

Otvaranje golemog projekta vrijednog malo manje od pola milijarde eura (od čega je Europska unija platila 357 milijuna) bilo je na visokoj međunarodnoj razini. Kako je most sagradila kineska tvrtka, biranim riječima se okupljenima i cijeloj hrvatskoj javnosti koja je event pratila u direktnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije, obratio i kineski premijer Li Keqiang, dok se cijela sila domaćih dužnosnika gurala iza pleća zvijezde večeri, ozarenog premijera Andreja Plenkovića.

Bio je tamo i šef Hrvatskih cesta, Josip Škorić. Naravno da je bio – ova golema državna tvrtka, s prihodom od 300-400 milijuna eura godišnje je također sudjelovala u radu na mostu i pristupnim cestama. Čovjeka je na čelo HC-a postavila Plenkovićeva Vlada još 2017. godine, a otvaranje mosta bio je i za njega simbolični vrhunac mandata. Stoga ne čudi da je i Škorić, iako inženjer građevine, pomalo otplovio u liriku. “Pelješki most je prava sinteza strukture, arhitektonskog rješenja i krajolika – diskretan je, a potpuno fascinantan po svom oblikovanju”, govorio je u kamere te srpanjske noći.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price