Kultura

Milanov otpor ludilu i čežnja za Jadranom

Milan Mladenović nije dočekao godine mira i kakve-takve normalizacije, niti je dočekao Makarsku na način na koji bio jedini ispravan

/ Ilustracija VP / Screenshot
sep 26 2024, 05:26

Podeli

Septembar je, uz to što je posljednji ljetni mjesec, onaj u kojem se uglavnom rastajemo s ljetnim iluzijama, ljubavima i lakoćom življenja i zapravo se prazni vraćamo u svakodnevnicu, istovremeno i mjesec jematve, odnosno branja grožđa i proizvodnje vina, mjesec u kojem ljudi koji na obali žive konačno to more i obalu krenu konzumirati za sebe, ujedno i mjesec Ekatarine velike.

Jer upravo se u septembru rodio Milan Mladenović, a u istom mjesecu je i umrla, nakon višegodišnjeg užasa, i posljednja od njih iz originalnog banda, Margita Stefanović.

I kad se prošlog, predzadnjeg vikenda u septembru, u Makarskoj, rodnom mjestu Mladenovićeve majke i njegovoj ljetnoj rezidenciji, upravo u dane njegovog rođendana, održala još jedna manifestacija pod nazivom istoimene pjesme “Modro i zeleno”, sve u organizaciji Zadužbine Milana Mladenovića.

Pa kad je istovremeno drugi put dodijeljena nagrada zadužbine u tom gradu, ovog puta bandu Nemeček, za najbolju pjesmu u regiji prošle godine, krug se nekako definitivno zatvorio. I svemir kao da je došao u ravnotežu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price