Istorija

Ubistvo Trockog povezano sa jednim Jugoslovenom

Ne, to nije bio Mustafa Golubić...

Trocki / Foto akg-images / akg-images / Profimedia
apr 13 2023, 12:52

Podeli

Ako bi se slučajno pomenulo da je neki Jugosloven na neki način povezan sa ubistvom Lava Davidoviča Bronštajna Trockog – jednog od vođa Oktobarske revolucije koji je zbog sukoba sa Staljinom u izgnanstvu živeo od 1929. do 1940, dok ga na kraju nije stigla osvetnička ruka Staljinove službe u Meksiko Sitiju – odmah bi prva asocijacija bio misteriozni Mustafa Golubić, mitska ličnost jugoslovenske komunističke istorije, o kom zapravo ima veoma malo istorijski potvrđenih podataka. Mitova i legendi o njemu, zato, ima više nego za bilo koju drugu ličnost našeg dvadesetog veka, više verovatno nego i o Josipu Brozu Titu.

Jedna od tih legendi je i da je Mustafa Golubić organizovao ubistvo Trockog. Priča je zasnovana na neproverenim i neutemeljenim svedočanstvima ne preterano relevantnih izvora, i to se uglavnom zasniva na tumačenjima tipa „o tome najviše zna onaj Bosanac“. Ako je Bosanac, ko bi drugi mogao biti do Mustafa Mujka Golubić, a ako o tome zna, onda je zasigurno on – pošto je već bio svemogući operativac – i glavni organizator najpoznatijeg atentata koji je organizovala Staljinova tajna služba. Priča je toliko zaživela da se čak i u tekstovima koji se ograđuju o verodostojnost navodi da se zna da je u to vreme bio u Meksiko Sitiju. U nekim drugim verzijama je „uveliko otišao iz Meksika“. A čak i neki ozbiljni autori su skloni da izvršioca ubistva, agenta NKVD-a koji je rođen sa imenom Ramon Merkader, a tokom života nosio nekoliko različitih identiteta, navode kao „pukog izvršioca“.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price