JESI LI VIDEO OVO

Bacimo mobilne telefone u đubre

... zbog litijuma

/ Ilustracija Freepik
sep 04 2024, 05:05

Podeli

Ante Tomić i Dragoljub Draža Petrović se na sajtu Velike priče dopisuju u kolumni “Jesi li video ovo?”

***

Dragi superdruže Tomiću,

Ovo sigurno nisi znao: kada je kompanija Rio Tinto 2007. godine u dolini Jadra u istraživačkoj bušotini na dubini od 300 metara otkrila novi mineral i nazvala ga jadarit, minerolog londonskog Prirodnjačkog muzeja Kris Stenli otišao je na Gugl i počeo da gugla hemijski sastav jadarita, da proveri da se možda ne poklapa sa nekim mineralom koji je ranije pronađen, jer, kao što znaš, sve što svaki čovek, pa i minerolog, nema u vugla, ima u Gugla.

Ukucao je hemijsku formulu jadarita – Li Na Si B3 O7(OH) (natrijum litijum bor silikat hidroksid) – i potom je guglanjem našao podatak da u tada poslednjem filmu o Supermenu iz 2006. glavni negativac Leks Lutor krade kriptonit iz muzeja, a na kutiji vidi se formula „natrijum litijum bor silikat hidroksid s fluorom”.

Jadaritu je nedostajao samo fluor da bi bio poput fiktivnog kriptonita, smrtonosnog oružja protiv Supermena koje mu crpi snagu i natprirodne moći, ali ljubitelji Supermena koji su došli da vide novi mineral bili su razočarani – umesto fluorescentnog zelenog kristala, kako je na filmu izgledao kriptonit, videli su belu kamenčinu koja je ličila na pohabanu kredu posle šestog školskog časa žvrljanja po tabli.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price