Kuga
Istorija Zdravlje

Kako su pandemije menjale istoriju civilizacije

Poremećaj zdravlja ne mora da bude zarazan da bi se označio kao pandemija. Masovna ranjavanja tokom Drugog svetskog rata imala su pandemijski karakter

Kuga U istorijsko sećanje najviše se urezala „crna smrt”, kuga koja je širom tri kontinenta Starog sveta harala od 1346. do 1353. godine / François Guénet / akg-images / Profimedia
avg 05 2024, 05:00

Podeli

U savremenom svetu se pojam pandemije – širenja epidemije na ogromna prostranstva i ugrožavanje populacije više kontinenata – obično vezuje za grip, jer su takve neobičnosti najčešće posledica pojave novih mutanti virusa influence. Pandemije side i kovida 19, čiji smo svedoci, i kolere, čija poslednja pandemija još nije sasvim utihnula, pokazuju da grip nije jedini takav primer. U meri u kojoj se može prognozirati, najveći pandemijski potencijal u današnje vreme imaju ptičji grip i različite vrste virusa korona.

Poremećaj zdravlja ne mora da bude zarazan da bi se označio kao pandemija. Masovna ranjavanja tokom Drugog svetskog rata imala su pandemijski karakter. Isto važi i za problem gojaznosti u savremenom svetu.

Pandemija je vremenski ograničena, tj. ima svoj početak i kraj. Kada je u pitanju grip, ona ne traje duže od dve-tri sezone, ali se, recimo, samo uzlazna kriva pandemije pušenja ili raka pluća meri decenijama. Sedma pandemija kolere, koja je počela 1961. godine, kulminirala je tek 1970-ih godina, a pandemija side je od 1981. bila u stalnom usponu koji se preneo i u ovaj, XXI vek. I poslednja pandemija kuge, koja je počela u XIX veku, trajala je decenijama pre nego što su formirana i danas aktivna endemska (odnosno enzootska) žarišta te bolesti u južnoj Africi i Severnoj Americi.

Po definiciji, pandemija je globalni fenomen, bez prostornih ograničenja. U praksi, i uz lako pojednostavljenje, pandemijski nivo je dostignut kada se bolest, povreda ili stanje, obično iznenada, javi na bar dva kontinenta (po strožem viđenju, bar u po dva žarišta). Taj uslov je za poslednjih stotinak godina ostvaren najmanje sedam puta:

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price