Kultura

Onaj iz trgovine

Kakvo društvo dozvoljava da jedan pisac radi kao trgovac? Valjda je to bila poenta tekstova koji su izlazili o meni tih dana. Ispao sam, zamalo, socijalni slučaj. A nisam to bio

Obrada VP / foto panama7 / DPphoto / Profimedia
jul 20 2024, 05:00

Podeli

Stevo Grabovac, pisac koji je za svoj roman “Poslije zabave” dobio najprestižniju domaću književnu nagradu, postaje novi saradnik Velikih priča. Ovo je njegov treći tekst. Sve tekstove pročitajte ovde.

***

(jedan mali roman)
(3)

 

I sad, posle tolikih godina nema više ničega na svetu, što bi me začudilo.
(Miloš Crnjanski)

 

ODLAZIMO I VRAĆAMO SE

Ulazim u svoju sobu. Soba je u mraku. Spuštam ruksak odmah pored vrata. Ne uključujem svjetlo. Skidam patike i jaknu. Nazirem konture stvari. Obrise namještaja i zgužvanu posteljinu na krevetu. Pepeljaru, čaše, sveske, knjige. Sve stoji razbacano bez ikakvog reda. Pružam se po kauču. Neko vrijeme slušam samo svoje disanje. Onda ustajem i u mraku pronalazim duvan, rizle i filtere. Ako ništa drugo, uvijek se mogu pohvaliti da u potpunom mraku mogu smotati cigaretu.

Tek bljesak upaljača kratko razbija tamu.

To sam i dalje ja. Onaj koji je juče ostavio sav ovaj nered. Nisam imao snage da spremim stvari ili da operem suđe. Zaboravio sam da iznesem smeće. Uvijek zaboravim.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price