Svet

Iskanderi u Belorusiji: Gde su sada zaista crvene linije?

...i kako su se u sve uplele neke golišave fotografije

Iskander na vojnoj vežbi na napoznatoj lokaciji u Rusiji, februar ove godine / AFP PHOTO/Russian Defence Ministry/Profimedia
mar 30 2023, 08:00

Podeli

Prvi konkretan i za NATO ozbiljan preteći potez ruskih vlasti od početka rata je odluka Kremlja da se u Belorusiji tokom ove godine razmesti nuklearno naoružanje. Politička priprema je obavljena pre objavljivanja namere i sada predstoji, kako kažu Rusi, dorada infrastrukture skladištenja i baziranja tih sredstava. Navodno, srediće se staro skladište pod šifrovanim nazivom Gomelj-30 u koje može da se smesti 8-10 taktičkih nuklearnih bojevih glava. Od vremena Sovjetskog Saveza taj prostor je propao, ali može da se očisti, okreči i dotera. Rok izvršenja zadatka – 1. jul. Nosači nuklearnih glava – raketni sistem zemlja–zemlja Iskander i taktička (po ruskoj terminologiji frontovska) borbena avijacija. Cilj – direktna pretnja NATO-u pomeranjem dometa daleko od ruske granice sa orijentacijom prema koncentraciji NATO jedinica u Pribaltiku i Poljskoj.

Kada se pogleda zona u kojoj može da se primeni Iskander, ona se na krajnjem dometu rakete pruža gotovo do Srbije. Rusiji je posebno važna činjenica da se u zoni nalazi Pridnjestrovlje, enklava ruskog političkog uticaja i vojnog prisustva koja ne može da se brani okružena NATO-om i Ukrajincima osim efikasnim sredstvom za odvraćanje – Iskanderom sa konvencionalnom ili nuklearnom glavom.

Od početka rata Kremlj je nuklearnu pretnju držao kao jedan primarno politički i propagandni adut u nastojanju da se ogranični pritisak NATO-a. U vazduhu visi poruka da prelazak crvene linije predstavlja povod za direktan sukob, ali doduše fluidnim se pokazalo gde se nalazi casus belli. U osnovi, Rusi su pokazali tolerantan odnos prema potezima NATO-a koji je od početka rata direktno umešan kroz obaveštajnu podršku, obuku i pomoć u naoružanju savezničkoj ukrajinskoj vojsci. Nivo podrške s vremenom se povećao količinski i posebno u kvalitetu – od protivoklopnih raketa prešlo se na donacije artiljerijskih sistema velikog dometa, pa odnedavno savremenih tenkova i borbenih vozila pešadije i verovatno sledeći korak biće višenamenski borbeni avioni.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price