Kako da izgradite dobar život

Empatija, zašto je u današnje vreme toliko važna?

Empatija je od esencijalnog značaja za izgradnju smislenih, poverenjem ispunjenih odnosa. Sve je to tačno, ali u celoj ovoj jednačini fali nekoliko stavki

Ilustracija: – / Stock Budget / Profimedia
maj 05 2023, 07:00

Podeli

Ako samo malo skrolujemo po društvenim mrežama, sigurno ćemo naići na neki citat o empatiji, koji se najčešće tiče našeg kapaciteta da stvari vidimo iz tuđe perspektive. Ako odemo korak dalje od društvenih mreža i uhvatimo se ukoštac s bilo kojom knjigom iz oblasti popularne psihologije, sasvim sigurno ćemo naići na istraživanja koja kažu sledeće: uspešni lideri demonstriraju visok nivo empatije; empatija je povezana s akademskim i profesionalnim uspehom; povećanjem empatije smanjujemo agresiju i predrasude, povećavamo altruizam; empatija je vitalna komponenta uspešnih brakova i efektivnih organizacija; empatija je od esencijalnog značaja za izgradnju smislenih, poverenjem ispunjenih odnosa. Sve je to tačno, ali u celoj ovoj jednačini fali nekoliko stavki.

Krenuću redom.

Kada kažem empatija, da li mislim isto što i ti? Da li se profesionalci slažu oko toga šta je empatija?

Brojni treninzi i radionice koje sam sprovela u poslednjih 15 godina ticali su se komunikacije i naše usaglašenosti u pogledu značenja reči koje koristimo. Jedan od meni omiljenih eksperimenata je da proverim koliko ljudi unutar određene profesije na isti način razumeju najfrekventniju reč u njihovom poslu. Ako, recimo, pitam tim programera koja je to najučestalija reč u njihovom poslu, oni će reći “bag” iliti neka vrsta greške u programiranju. Stalno koriste tu reč i navodno tačno znaju šta pod njom podrazumevaju. Kada ih podelim u grupe od po troje i zamolim da što brže napišu što više značenja ove reči, a potom unutar grupe izbroje koliko imaju identičnih pojmova, rezultat je gotovo uvek 0 ili 1. Već godinama radim ovu istu vežbu i nikada nisam dobila bolji rezultat, iako sam radila s različitim profesijama. Bila sam (krajnje arogantno, sada uviđam) uverena da je kod nas psihologa situacija drugačija i da vrlo dobro znamo šta je empatija, ali se u istoj vežbi nismo pokazali mnogo boljima od programera.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price