Svet

Američka disfunkcionalna politika

Dvanaest miliona Amerikanaca kaže kako bi podržalo nasilje u cilju vraćanja Donalda Trampa na vlast, dok 22 miliona Amerikanaca smatra da bi nasilje bilo opravdano ukoliko bi moglo da vrati pravo na abortus

Ilustracija / - / Stock Budget / Profimedia
avg 10 2023, 05:00

Podeli

Dok nacija klizi ka novim predsedničkim izborima, strah se polagano uvlači u svaku poru američkog društva. Raspoloženje je mračno. Samo 23 odsto Amerikanaca smatra da je zemlja na “pravom putu”, prema anketi “Njujork tajmsa” objavljenoj 1. avgusta, a 65 odsto njih mišljenja je da se nacija kreće u “pogrešnom pravcu”. Rejting podržavanja aktuelnog predsednika Džoa Bajdena iznosi oko 40 odsto, a polovina glasača koji se poistovećuju sa njegovom Demokratskom strankom ne bi želela da ga vidi na predstojećim izborima. A tu je i treća optužba Donalda Trampa, ovoga puta zbog pokušaja krađe na izborima 2020. Njegova podrška brojčano je niža čak i od Bajdenove.

Uprkos svemu tome, ponovna trka Bajden–Tramp čini se sve izvesnijom, naročito ako se u obzir uzme ozbiljan nedostatak kredibilnih alternativnih kandidata u njihovim partijama.

To je samo najnoviji dokaz da je, uprkos kulturnom dinamizmu, inovativnoj energiji i otpornoj ekonomiji, politika u Sjedinjenim Državama u proteklih 25 godina postala disfunkcionalnija nego u bilo kojoj drugoj bogatoj demokratiji – i taj problem postaje sve veći. Amerika je sada ono što je Abraham Linkoln nazivao “podeljenom kućom”. Pogledi na svet urbanih i ruralnih birača, onih sa tradicionalnim društvenim vrednostima i onih progresivnijih, više globalistički orijentisanih u svojim pogledima naspram populističkog dela, sada malo toga imaju zajedničkog.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price