Skrining
Zdravlje

Šta je problem sa besplatnim preventivnim pregledima?

Beskorisna testiranja ne samo da se u praksi dešavaju, već je češće nego što može da se zamisli

Skrining U većini razvijenih zemalja pristupanje skriningu raka prostate mora da bude individualizovano i zasnovano na odluci informisanog pacijenta / Ilustracija Freepik
jul 04 2024, 05:00

Podeli

U Srbiji, gde pristup lekaru nije uvek jednostavan, na pohvalu bi trebalo da naiđe vest da se obavljaju besplatni preventivni pregledi, a da će se od 1. septembra tom programu pristupiti još obuhvatnije. Naravno, pohvala ne može da se da blanko, jer su za uspeh akcije potrebni određeni uslovi.

Jedan među presudnima je da lekarima angažovanim na novom zadatku ne trpi redovan posao. Šta vredi da na preventivnom pregledu otkriju nečiju aneurizmu aorte, ako zbog njihovog odsustva s redovnog radnog mesta budu propušteni bolesnici sa takvim ili još rizičnijim stanjem? Pomišlja li se na angažovanje nezaposlenih ili penzionisanih zdravstvenih radnika?

Drugi uslov je da se odaberu dijagnostički postupci od kojih bi zaista bilo koristi. Nastrano može da zazvuči ideja da bi neko obavljao beskorisna testiranja, ali ne samo da se u praksi to dešava, već je češće nego što može da se zamisli.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price