Virus
Zdravlje

Koliko je stvarno opasan virus iz Kine koji pogađa decu

Do sada se zvanično izveštava o povećanom broju obolelih od respiratorne bolesti izazvane bakterijom Micoplasma pneumoniae, a koja uglavnom pogađa decu

Virus SZO ne preporučuje nikakve posebne mere ili ograničenja za putnike u Kinu, već sve dosadašnje, uglavnom poznate, izbegavanje putovanja u slučaju pojava simptoma koji ukazuju na respiratornu bolest / Ilustracija Freepik/VP
нов 28 2023, 05:00

Podeli

Nešto se ponovo dešava u Kini, tako poznato, a opet tako neželjeno u ovom trenutku. Do sada se zvanično izveštava o povećanom broju obolelih od respiratorne bolesti, a koja uglavnom pogađa decu. I dalje „sveže“, „COVID“ iskustvo, svaku će sličnu pojavu dočekati sa oprezom. Da li to može biti i znak ozbiljnijeg pristupa nadzoru i odbrani od budućih pandemija ili izdisaja našeg praga tolerancije za ovakve uzbune?

Na konferenciji za novinare 13. novembra 2023. godine, kineska Nacionalna zdravstvena komisija izvestila je o pomenutom povećanju broja obolelih u celoj zemlji i to pripisala posledicama ukidanja ograničenja koja su dugo u Kini postojala zbog COVID-19. Ujedno, porast respiratornih infekcija očekivan je za nastupanje hladne zimske sezone. Među najpoznatijim cirkulišućim patogenima tu su grip, Micoplasma pneumoniae, respiratorni sincicijalni virus (RSV) i SARS- CoV-2, gde mikoplazma i RSV inače pogađaju decu više nego odrasle.

Premda već oko mesec dana Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prati podatke iz kineskih nadzornih sistema, 22. novembra prikazani su klasteri tzv. nedijagnostikovane upale pluća u dečjim bolnicama u Pekingu, Ljaoningu i drugim mestima u Kini. Kako je to i do sada procedura, a na osnovu Međunarodnih zdravstvenih propisa, SZO je uputila zvaničan zahtev Kini da dostavi dodatne epidemiološke i kliničke informacije, zatim laboratorijske rezultate i podatke o skorašnjim trendovima porasta prijavljenih slučajeva respiratornih infekcija svih uzročnika. Zapravo, cilj je utvrditi da li je u Pekingu i Ljaoningu bilo „klastera nedijagnostikovane upale pluća“ kako se pominje u medijskim izveštajima, a ako jeste, da li su to bili nezavisni događaji ili uobičajen sezonski porast učestalosti respiratornih bolesti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price