HPV vakcina
Zdravlje

Deset punih autobusa žena može ove godine umreti od raka grlića materice

A koliko će se vakcinisati? U većini evropskih zemalja HPV uzrokovane infekcije i njihove posledice su iskorenjene u generacijama koje su na vreme zaštićene vakcinom

HPV vakcina Karcinom grlića materice u Srbiji predstavlja veliki zdravstveni problem i njegov nastanak je gotovo uvek vezan za HPV infekciju / Ilustracija Freepik
apr 28 2024, 05:00

Podeli

Dok sam pisala ovaj tekst, preminula je jedna žena u Srbiji od raka grlića materice i još tri su obolele. Nažalost, preminuće i sutra. Samo u 2023. godini ova bolest odnela je 424 života.

Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od raka grlića materice, prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak (ENCR). Naspram ove statistike, stoje podaci koji pokazuj da čak 90 posto žena u Srbiji ne ide na preventivne preglede kod ginekologa. U čemu je problem? Kao razlog za neodlazak na ginekološki pregled većina žena navodi strah. Šta je to što plaši?

Velika većina se plaši potencijalne dijagnoze, pa, paradoksalno tome, odlučuje da ne ode na pregled.

Besplatne imunizacije organizovane u studentskim poliklinikama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu privlače veliki broj mladih do 26 godina, ali isto tako, količine koje imaju poliklinike nisu dovoljne za sve zainteresove. Ipak, iako su redovi ispred ambulanti pokazali da postoji određena svest o bitnosti vakcine, to nije slučaj sa primarnom grupom kojoj je namenjena. To su dečaci i devojčice starosti od 9 do 19 godina koji još uvek nisu stupili u seksualni odnos. Vakcinacija je usmerena primarno na ovaj deo populacije zbog visoke frekventnosti HPV-a i činjenice da će skoro svaka osoba u jednom trenutku svog života doći u kontakt sa ovim virusom.

Upravo zbog toga je vakcina pokazala najveću efikasnost kada je primenjena na grupama koje nisu seksualno aktivne i koje još uvek nisu došle u dodir sa HPV-om. Međutim, iako je dostupna u Srbiji već sedam godina, a besplatna za mlade do 19. godine poslednje dve, stopa imunizacije i dalje je vrlo niska, pokazuju podaci Batuta. U periodu od godinu dana, vakcinu je o trošku države primilo oko 27.000 dečaka i devojčica.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price