Svet

Stanite u red: Ko se sve raduje Trampu

Ko čeka a ko se sprema za povratak bivšeg predsednika u Belu kuću

Ilustracija VP/Profimedia
dec 23 2023, 05:00

Podeli

Na desetine političkih lidera, širom planete, sa nestrpljenjem čeka predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i eventualni povratak Donalda Trampa u Belu kuću. Istovremeno, drugi se organizuju da što spremnije dočekaju sve izgledniji drugi mandat njujorškog tajkuna na čelu SAD koji se doživljava kao mogući politički cunami.

Među onima koji veruju da bi mogli najviše da profitiraju od Donaldovog povratka jesu, pre svih, ruski predsednik Vladimir Putin, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, saudijski princ prestolonaslednik Muhamed ibn Salman, mađarski premijer Viktor Orban, potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini, liderka francuske desničarske opozicije Marin Le Pen, mogući novi premijer Holandije Gert Vilders, vođa engleskih populista Najdžel Faraž i čitav spektar predvodnika suverenističkih i populističkih stranaka na Starom kontinentu. Među njima su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U Kremlju ne žele previše da naglašavaju stav da bi za interese Moskve Trampova pobeda na izborima u SAD bila više nego poželjna. U prethodnim izbornim trkama Tramp se našao na udaru kritika zbog otvorenih međusobnih simpatija sa Moskvom zbog čega je imao više štete nego koristi. Trolovi pod komandom Kremlja koncentrisani su mnogo više na negativnu kampanju protiv Bajdena nego ka pozitivnoj za Trampa jer donosi mnogo bolje rezultate i više je efikasna.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price