Politika

Generalka u Briselu: Kurti pokušava da izađe iz ćorsokaka

Formiranje Zajednice srpskih opština mora da bude prvi potez, što Kurtiju ne ostavlja veliki manevarski prostor

/ Armend NIMANI / AFP / Profimedia
apr 04 2023, 12:26

Podeli

Pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, trebalo bi da pripreme teren za sledeći sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija na kojem će se definitivno utvrditi redosled poteza (sequencing) i rokovi u kojima bi morale da se implementiraju tačke iz postignutog dogovora dveju strana.

Dakle, današnji susret u Briselu Petkovića i Bisljimija je propedevtički i osim načelnog skiciranja redosleda poteza i rokova trebalo bi da se fokusira na dva pitanja: Zajednica srpskih opština (ZSO) i nestala lica. Ako sve prođe dobro, kako inače evropski pregovarači očekuju, biće pripremljena pozornica za sledeći, možda i najvažniji korak u dosadašnjem dijalogu između Beograda i Prištine: definitivno preciziranje tabele poteza i vremenskih okvira realizacije.

Kao što nisu bili potrebni potpisi za postignute prethodne dogovore Vučića i Kurtija, u Briselu i Ohridu, tako neće biti neophodno staviti potpis ni na sporazum o implementaciji dogovora.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price