Svet

Peter Mađar, klin se klinom izbija

"Dark horse" ili Trojanski konj za Viktora Orbana

Peter Mađar / Ferenc ISZA / AFP / Profimedia
jun 16 2024, 11:32

Podeli

Od kada je preuzeo vlast pre 14 godina Viktor Orban, njegov Fides ni na jednim izborima nije dobio manje od 47 odsto glasova. Eto zašto rezultat na izborima za Evrorpski parlament ima ukus poraza i pored još jedne pobede sa nešto više od 43 odsto osvojenih glasova mađarskih birača. Ta senzacija je pojačana uzletom Petera Mađara, harizmatičnog 43-ogodišnjeg stučnjaka za društvene mreže.

Peter Mađar je enigma mađarske politike. U slobodnim, demokratskim zemljama, ili samoj Mađarskoj do pre 15 godina uspon lidera pokreta TISA ne bi budio sumnju. Na prvi pogled Mađar ima sve regularne karte da bude izazivač Viktora Orbana – neki bi rekli i previše karata da bi sve bilo realno. Nacionalizam zaogrnut patriotizmom, pokliči “spasimo” i “probudimo” Mađarsku, isticanje identiteta u kontrapoziciji sa migrantima, nije ništa što već nismo čuli puno puta.  Relativna novina je da Mađar želi da zbaci s vlasti Orbana koristeći Orbanov rečnik, u stilu narodne “klin se klinom izbija”.

Lider najveće opozicione formacije prijatne spoljašnjosti, dobrih govorničkih sposobnosti, mladolik i u dobroj formi je u suštini Orban iz mlađih dana, pre nego što je skrenuo totalno udesno lansirajući u praksi teoriju o neliberalnim režimima.  Izbor imena političke formacije “Stranka poštovanje i slobode”, skraćeno “TISA”, takođe ne obećava mnogo jer previše liči na istočnoevrorpsku matricu nacionalizma, populizma i suverenizma. Takođe, Mađar ne može da pobedi Orbana bez glasova levo i proevropski oprdeljenih građana Mađarske a u njihovim očima on se ne razlikuje dovoljno od Viktatoria.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price