Izbori za Evropski parlament
Svet

Juriš desnice na Evropsku uniju

Uz pomoć ruskih i kineskih trolova

Izbori za Evropski parlament / JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia
jun 07 2024, 05:00

Podeli

Rusija, Kina i Iran, uz pomoć armije trolova, botova, propagandnih glasila na jezicima evropskih naroda, kao i odreda plaćenih i dobrovoljnih korisnih idiota, zdušno i sinergijski rade na promovisanju ekstremne i tvrde desnice u državama Evropske unije. Interes Moskve, Pekinga i Teherana je da EU bude u raljama nacionalističkih, suverenističkih i populističkih vlada jer to blokira proces odlučivanja u EU, parališe njeno funkcionisanje, onemogućava proces dubljih integracija i sprečava dalje proširenje EU.

Do prethodnih izbora za Evropski parlament samo je Rusija bila zainteresovana za dolazak suverenističkih i populističkih snaga na vlast na Starom kontinentu. U poslednje dve-tri godine Rusima su se prvo pridružili Kinezi a u poslednje vreme i Iranci. Bivši predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev često preko društvenih mreža piše ono što u Kremlju misle. Tako je bez mnogo okolišanja objavio da je zadatak Moskve da pomogne na svaki mogući način političare i partije koji pripadaju tzv. antisistemskim snagama u EU kako bi postigli što bolji rezultat na izborima za EP s ciljem da se oslabi EU, spreči njena federalizacija i proširenje.

Rusko-kineska propaganda koristi tzv. informativnu gerilu za usmeravanje debate u određenom smeru na društvenim mrežama, najčešće ksenofobičnom, rasističkom, identitetskom, antizapadnom, antievropskom. Sistem rada je vrlo jednostavan: koriste se mediji, novine, portali, televizije, sa sedištem u Evropi i na platnom spisku Moskve ili Pekinga. Kad oni lansiraju neku vest ili priču, onda se na nju kače desetine i stotine hiljade botova i trolova s ciljem da se nametne debata ili usmeri raspoloženje publike.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price