Ilustracija VP/ Izvor fotografija Profimedia

Pentagon Leaks: Ko je besan, a ko se smeje zbog curenja informacija o ratu u Ukrajini

Ovo je priča o onome što je do sada utvrđeno, oslobođeno neobjektivnih tumačenja koja bi zbog svih "caveats" u ovom trenutku delovala naivno. Priča o svim informacijama, od britanskih specijalnih jedinica u Ukrajini do navodnog učešća Srbije u trgovini oružjem sa Ukrajinom od početka rata

apr 19 2023, 10:14

Podeli

Sve slučajnosti u vezi sa američkim (tajnim) službama imaju svoj cilj. Tu će rečenicu ponavljati svi oni koji su ikada došli sa obuka u Sjedinjenim Američkim Državama. To će polazište, naravno, poslednjih dana biti i ključni argument u teorijama zavere o “kontraobaveštajnom ratu”, u kom smo svi, mediji, korisnici društvenih mreža, obični ljudi – nečiji pioni.

Od kada je objavljeno pod oznakom “breaking” na društvenim mrežama najuticajnijih svetskih medija, sve dok helikopterski snimak nije prikazao hapšenje klinca u crvenom šortsu negde u Masačusetsu, raspravljalo se o tome šta se i kako dogodilo, u slučaju koji je dobio naziv “Pentagon Leaks”. A onda je, deo po deo, počela da se slaže slagalica koja je otkrila da je jedan niži službenik Pentagona objavio ogroman broj poverljivih dokumenata, od najviše nacionalne sigurnosti, na Discordu, u grupi u kojoj četuje sa svojim prijateljima. Među tim poverljivim dokumentima, bilo je sijaset onih koji su posvećeni ratu u Ukrajini i brojnim bezbednosnim informacijama i o jednoj i o drugoj strani koje učestvuju o ratu, ali i o svim trećim stranama posredno i neposredno povezanim sa ukrajinskim ratištem. U korelaciji i saradnji “Njujork tajmsa” i njihovog izveštavanja i detaljne istrage FBI-ja, došlo se do Džeka Tešeire, koji je optužen za objavljivanje poverljivih dokumenata.

Sa jedne strane, čitav proces nije ulio previše poverenja onima koji se bave tim slučajem, pa se u pitanje dovodi i način na koji je došlo do osnovane sumnje da je Tešeira odgovoran (slika njegovog trpezarijskog stola na društvenim mrežama), ali i njegove namere, kao i namere njegovih “saučesnika” na Discord grupi. Istovremeno, upravo analitičari koji sumnjaju u čitav proces, najglasniji su u tumačenju informacija koje su objavljene i njihovom povezivanju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price