Svet

Nepristojna ponuda za Ukrajinu

Ukrajina je pred izborom da li da prihvati, barem privremeno, odustajanje od petine teritorije kako bi razvila snažnu pravnu državu, stabilnu i modernu ekonomiju, postojan i otporan vojno-bezbednosni sistem i funkcionalnu demokratiju

Volodimir Zelenski u Vašingtonu / Yuri Gripas - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia
dec 17 2023, 05:00

Podeli

Ruski predsednik Vladimir Putin imao je sasvim drugu ideju o invaziji na Ukrajinu pre dve godine. Specijalna vojna operacija koja je trebalo da traje maksimalno dve-tri nedelje sa uspostavljanjem marionetske vlade u Kijevu, pretvorila se u otvaranje “proxy” rata protiv Zapada, odnosno EU i SAD.

“Petsto godina zapadne dominacije svetom približava se kraju”, slavodobitno je izjavio ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prošle nedelje. Nastup ruskog šefa diplomatije jermenskog porekla pokazatelj je da je “azijska Rusija” pobedila “evropsku Rusiju”, to jest da su prošle ideje Konstantina Malofejeva, Sergeja Markova, Vladislava Surkova.

U diplomatskim i intelektualnim krugovima u Evropi i SAD sve češće se poredi ukrajinska kriza sa sudetskom i priziva se Čemberlenov duh ili “minhenski duh”. Rašireno je uverenje među istoričarima da je tzv. appeasement iz 1938. godine presudno motivisao Adolfa Hitlera da napadne Poljsku godinu dana kasnije i započne Drugi svetski rat.

Analogija sa današnjicom ogleda se u tome što se Ukrajincima savetuje da se odreknu dela svoje teritorije naseljene etničkim Rusima, rusofonima i Ukrajincima rusofilima, kao što je nacistička aneksija Sudetske oblasti, odnosno dela tadašnje Čehoslovačke, pravdana prisustvom etničkih Nemaca i realpolitikom.

Nije rečeno da je Čemberlenov “appeasement” presudno uticao na Hitlerovo sazrevanje ideje da osvoji Evropu. Nacistički lider je već imao taj plan u glavi i pre Minhenske konferencije. Ovde je zanimljivija druga interpretacija, a to je da je Čemberlenov potez u Minhenu omogućio Velikoj Britaniji dodatno vreme da se naoruža i pripremi za Drugi svetski rat.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price