Svet

Nacionalizam u Nemačkoj je uvek znak za uzbunu

Uznemirujuća je nesposobnost nemačkih partija da odgovore na vrtoglavi uspon AfD-a. Predlozi da se AfD stavi van zakona oslikavaju najbolje nivo panike koja je zavladala među partijama vladajuće koalicije ali i u vodećoj opozicionoj stranci CDU

Ilustracija / Tomasz Trybus / Alamy / Alamy / Profimedia
sep 08 2023, 05:00

Podeli

Duh je izašao iz boce u Nemačkoj. Ne vredi mnogo peglanje rečenica kojima je Fridrih Merc, lider nemačkih demohrišćana (CDU), stavio do znanja da se ne može isključiti saradnja sa Alternativom za Nemačku (AfD) u budućnosti, nakon uspeha ekstremno desničarske stranke na lokalnim izborima.

Uzalud je i upozorenje nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera koji je podsetio svoje sunarodnike da ne bi smeli nikada da dozvole da se demokratske slobode iskoriste za ukidanje demokratije i slobode, tim pre što je nemačka demokratija rođena u senci diktature, rata i genocida.

Reakcija unutar CDU-a i dela javnosti u Nemačkoj je bila takva da će Merc morati da stavi ad akta saradnju sa AfD-om na neko vreme, ali se postavlja legitimno pitanje šta će se dogoditi posle izbora u Bavarskoj i Hesenu u oktobru, ili sledećeg proleća kada će birači u Nemačkoj, osim o novim evroparlamentarcima, odlučivati i ko će vladati na lokalnom nivou u 9 od 16 nemačkih “lendera”? Ne treba zaboraviti ni da su za nešto više od godinu dana i izbori u Tiringiji i Saksoniji gde je Alternativa za Nemačku već najveća opoziciona partija a po istraživanjima javnog mnjenja uživa najveću podršku (u oba lendera preko 30 odsto).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price