Islamofobija u EU: Uzroci i posledice
Svet

Imaju li Evropljani problem sa islamom?

Pobeda Vildersa u Holandiji samo je vrh ledenog brega u sve komplikovanijim odnosima između evropskih društava i muslimanskih zajednica i pogotovo političkog islama

Islamofobija u EU: Uzroci i posledice / Ilustracija VP / Freepik
dec 02 2023, 05:00

Podeli

Sukob između Izraela i Hamasa nije više samo spoljnopolitičko pitanje za EU već je postao i njen unutrašnji politički problem. Partija koja se igra na Bliskom istoku ima svoju, košarkaškim rečnikom iskazano, četvrtinu i na Starom kontinentu. Propalestinski i pro-Hamas protesti muslimanskih migranata prve i druge generacije, a u pojedinim zemljama i treće, uz podršku radikalno levičarskih snaga, proizveli su vertikalni rast popularnosti ekstremne desnice u EU i tako “uvezli” bliskoistočnu krizu u samu Evropu.

Importu bliskoistočnog problema u Evropu doprineli su mediji u vlasništvu diktatorskog režima u Kataru, ruska armija trolova na društvenim mrežama i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji rat Izraela protiv Hamasa predstavlja kao sukob između “hrišćanstva i islama” odnosno “bezočnog Zapada i humanog islama”.

Katarski mediji već decenijama šire panislamske ideje, anticionizam i antizapadno raspoloženje među evropskim muslimanima, otvoreno podržavaju Muslimansku braću (glavnu političku snagu koja širi tzv. politički islam) i opravdavaju ili relativizuju zločine islamskih terorističkih organizacija.

Odredi ruskih internet kriminalaca “hrane” na hiljade i hiljade profila na društvenim mrežama materijalom koji treba da proizvede mržnju prema muslimanima u Evropi i da favorizuju ekstremne desničarske političke snage. Za Moskvu nije nužno neophodno da lideri ekstremne desnice budu rusofilski nastrojeni, Kremlju je dovoljno da destabilizuju Evropu, spreče njenu federalizaciju i transformaciju iz Unije u državu. U očima Kremlja samo slaba i razjedinjena Evropa ne predstavlja pretnju za Moskvu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price