Svet

Hamas, oruđe rata

Kada je u zoru 7. oktobra, islamistička grupacija izvela iznenadni napad širokih razmera iz Gaze na izraelsko tlo, izazvala je razoran odgovor koji je pogodio civilno stanovništvo i infrastrukturu enklave. Ako Hamas preuzme ulogu perjanice palestinskog oružanog otpora, zlodela koja je počinila tokom ove ofanzive predstavljaće teret za njeno političko krilo

Gaza / Foto MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia
nov 15 2023, 05:00

Podeli

Tekst piše Akram Belkaid, tekst je iz Monde diplomatiquea.  VELIKI DOSIJE: IZRAEL-PALESTINA potražite u novom broju, na sajtu LMD-a na našem jeziku.

***

„Bliski istok je danas mirniji nego što je bio u poslednjih dvadeset godina”. Kada je govorio 29. septembra na godišnjoj konferenciji sajta Atlantik (The Atlantic) (1), savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džek Saliven, želeo je da u normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih zemalja vidi znak smirivanja u regionu. Da li je mirnije? Iste nedelje, došlo je do napada na granici Gaze, nakon čega je usledio sukob izraelskih bezbednosnih snaga sa Palestincima koji su došli da zahtevaju pravo na povratak na zemlju svojih predaka. Bio je to eho onih „Marševa povratka” iz 2018. i 2019. godine, tokom kojih je 220 demonstranata izgubilo živote pod mecima izraelskih snajperista.

Da li je zaista mirnije? 26. septembra, specijalni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku, Tor Venesland, obavestio je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da se nastavlja naseljavanje Zapadne obale i Istočnog Jerusalima, koje je sa stanovišta međunarodnog prava nelegalno. Sa druge strane, izveštaj koji je objavilo nekoliko izraelskih organizacija za ljudska prava krajem avgusta ukazuje na nastavak nasilja na okupiranim teritorijama: od 1. januara do kraja avgusta, ubijeno je 220 Palestinaca od strane Tel Aviva ili naseljenika (2). Sve ovo, čini se, ne zabrinjava previše gospodina Salivena. Na kraju krajeva, kako često kaže noukta („vic“) koji se često čuje u arapskom svetu, situacija na Bliskom istoku se smatra zabrinjavajućom samo kada Palestinci nisu jedini koji trpe nasilje.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price