Evropa
Evropa Evropa / Velike priče/AI

Evropi ne treba odbrana, Evropa mora da se brani

Prethodnih nekoliko decenija pokazalo je da nije moguće transformisati EU u političku uniju ili federaciju preko ekonomije, monete i trgovine, ali bi odbrana mogla da odigra presudnu ulogu

mar 14 2024, 00:34

Podeli

Evropa je mnogo toga, ali nije vojna sila. Prošlo je 40 godina od kada je Milan Kundera u eseju “Zapad zatvorenik” postavio pitanja na koja ni danas u Evropi nemamo odgovore: “U kom ambijentu će se realizovati vrednosti sposobne da ujedine Evropu? Tehnološki napredak? Tržište? Mediji? Politika? Postoji li još uvek iznad ovog idiotskog manihejizma neki zajednički uočljivi ideal?”

Evropska unija i dalje boluje od egoizama država članica, poslovično zagledanih u vlastiti pupak, i plaća danak političkim klasama koje biraju da idu lakšim putem kalibrirajući politike prema istraživanjima javnog mnjenja i podilazeći biračima. U poslednjih nekoliko godina u svim evropskim zemljama istovremeno se debatovalo i raspravljalo samo o migrantima i pre par nedelja o traktorima i razjarenim poljoprivrednicima. Pitanja zajedničke odbrane, vojske, bezbednosnih službi korisnih za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala nikada nisu predmet interesovanja široke publike a kamoli predmet debata ili polemika u javnosti.

Za EU je odbrana bila egzotična kategorija, nije se nikada razmišljalo o tome, pa je logično što je nema u temeljnim sporazumima EU. U sledećoj Evropskoj komisiji najverovatnije ćemo imati komesara za odbranu, ali neće biti EU vojske a ni baza, pa se ne treba iznenaditi ako ruski predsednik Vladimir Putin izvuče iz naftalina opasku Josifa Staljina o papi i Vatikanu i parafrazira je: “Koliko EU ima divizija?”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price