Varufakis
Svet

Γεια, γεια Γιάνη*

*Bye, bye Janis – Zbogom, Janise

Varufakis Varufakis / Angelo Carconi / Zuma Press / Profimedia
jul 06 2023, 13:35

Podeli

Sve vri od posla širom zemlje. Grade se hoteli, apartmani, turistički kompleksi, stambena naselja… Cilj je da se, poboljšanom ponudom, povećaju prihodi od turističke industrije sa 18 milijardi evra na 30 milijardi godišnje. Prodaja nekretnina strancima donela je prošle godine dve milijarde evra i bila je četiri puta veća nego 2007. godine. Grade se i nove fabrike, sve je više stranih investitora.

Optimizam se čita s lica ljudi.

Raste bruto domaći proizvod, raste izvoz, rastu plate (minimalac povećan 20 odsto i iznosi 780 evra), rastu penzije, rastu direktne strane investicije, raste (primarni) suficit, raste zaposlenost (300.000 novih radnih mesta), raste investicioni i kreditni rejting države, raste optimizam, raste vera u budućnost. I pada javni dug (2022. bio je 177,4 milijarde evra), mada je država i dalje najzaduženija u Evropi. Država sada može zajmiti kapital na finansijskom tržištu na uobičajen način, plaćajući kamatu kao recimo Italija. 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price