Majko mila.
Sport

Šta može poći po zlu? Sve.

Nova epizoda Fudbala ponedjeljkom i isto pitanje u svakom derbiju

Majko mila. Majko mila. / Profimedia/ IMAGO
apr 08 2024, 11:56

Podeli

Možda je to slučajnost, možda je nekakva optička varka, možda je i bjelosvjetska zavjera, a možda i nekima poznat plan, ali Fudbal ponedjeljkom je siguran da već decenijama postoje vikendi koji su određeni za derbije. Dešava se to nekoliko puta u sezoni, da se u barem desetak zemalja igraju najveći derbiji ili najvažnije utakmice tog perioda, pa se nađete u situaciji da vam za vikend nikako nije dovoljna ni čitava sedmica, a kamoli pišljivih četrdeset i osam sati.

Ali, prije svega, šta je derbi?

Neki od nas su na teži način naučili – hoće reći kroz pljuvanje u komentarima – da postoje dijelovi Evrope gdje se derbijima nazivaju isključivo utakmice lokalnih rivala. Nema po naški derbija kola, ili derbija vodećih ekipa prvenstva, u nekim zemljama ne priznaju čak ni Derby D’Italia, jerbo, derbi je samo među gradskim ili lokalnim rivalima. Međutim, pogled u istoriju, historiju ilitiga povijest ne daje odgovor na pitanje ko je u pravu, i zapravo se pretvara u dodatna pitanja, a ne odgovore. Odnosno, definicija derbija kao pojave ne postoji, ili se barem razlikuje od dijelova Evrope i svijeta.

Ne zna se ni od čega ta riječ vuče porijeklo. Neki smatraju da ide još u 18. stoljeće i dvoboje nekakve preteče fudbala u Engleskoj. Drugi opet da ima veze sa konjičkim utrkama koje nose isto ime i potiču također iz 18. vijeka, a organizovao ih je grof Derbija. Treća teorija povezana je sa derbijem Merseysidea; Everton i Liverpool dijeli Stanley park, koji je u to vrijeme – početku 20. vijeka – bio u vlasništvu grofa Derbija.

U svakom slučaju, bez obzira kojoj ćete teoriji povjerovati, odnosno kako ćete odlučiti da definišete derbije, jasno da je ovaj upravo završeni bio jedan od onih vikenda koji su nakrcani takivm utakmicama. I dok znamo da u nekim zemljama namjenski prave raspored utakmica prema potrebama navijača, policije, saobraćaja ili televizije, znamo i da se dobar dio liga samo koristi Bergerovim tablicama i da je ponekad sve to samo slučajnost. Ali izbrojali smo ih, a daleko od toga da smo brojali sve, osam gradskih, a uključimo li i lokalne ili tradicionalno velike, onda i nekih petnaestak.

Ali znamo gdje ćemo početi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price