Sport

Skripta Feđe Dudića

Nakon sjajnog vremena u Mostaru i teških dana u Sarajevu, pokazao je da zna da se nosi i sa pobedama i sa porazima

Feđa Dudić voli crveno / Ilustracija Velike priče/Izvor Profimedia
maj 19 2024, 10:13

Podeli

Na početku nije bilo previše onih koji su vjerovali. Onda je ovdje ušao onaj gol, ondje je ušao ovaj gol. Dobili su jednu utakmicu, pa još jednu, pa još jednu. Pa još jednu. Stadion je i dalje bio ružan i tužan, ali svakog vikenda bio sve puniji i puniji. Navijači su postajali sve glasniji. Postajali su veseliji, angažovaniji, postajali su sretniji. I uskoro je čitav grad bio na nogama, i pričao samo o fudbalu. I sve češće spominjao jednog čovjeka. I Evropu.

Jer Feđa Dudić je napravio nešto što niko, baš niko nije očekivao. Nakon decenija čekanja donio je dobar fudbal; donio je Evropu.

Zapravo, pogrešno je to nazvati tako, pogrešno je reći da su to bile godine ili decenije čekanja. Bilo je to vrijeme potpuno izgubljene nade da postoji ne bolje sutra, nego da postoji – sutra. Neko će vam ispričati priču o siromašnoj sredini, o propasti društva i privrede, neko o podređenosti u odnosu na druge ili treće, neko o ovakvoj ili onakvoj višoj sili, neko o sitnim, šibicarskim, privatnim intresima, neko o luzerskom mentalitetu. Ali na kraju, nije uopšte važno kako se to nešto zove. Predstavljalo je nešto najgore za bilo kojeg fudbalskog navijača, mnogo gore od nekakve prosječnosti, mnogo gore i od ispodprosječnosti. Predstavljalo je baš to da ne postoji nikakvo čekanje, jer nema se šta dočekati.

Ne postoji ništa gore za fudbalskog navijača od toga da je za njegov klub važnije jučer nego danas ili sutra. A bilo je upravo tako.

Ali zato je slavlje bilo tako drugačije, tako neobičnije, tako emotivnije. Svi navijači slave, ali kada se neke stvari ponavljaju svake godine, onda vam se i nivo svijesti i očekivanja mjenja, a s njima se mjenja i reakcija na sve oko vas. I otud ta erupcija oduševljenja, ta eksplozija osjećaja, taj emotivni vrhunac, iako ste svjesni da je vaš rezultat puno manji od onoga što drugi rade svaki dan, ali je za vas veliki, najveći, baš jer je došao kada mu se više niste nadali.

Bilo je proljeće 2021. i crveni Mostar je slavio svog heroja – nakon 33 godine Velež je pod trenerskom palicom Feđe Dudića izborio nastup u evropskim takmičenjima.

Jesmo vas, a?

Isti se scenario u životu i karijeri Feđe Dudića stalno iznova ponavlja. A on ima dobru skriptu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price