Barak Bahar žuti karton na klupi Crvene zvezde
Sport

Barak Bahar, žuti karton?

Priča o nefunkcionalnom odnosu Crvene zvezde i izraelskog trenera

Barak Bahar žuti karton na klupi Crvene zvezde Stolica Baraka Bahara je uzdrmana, navijači su mu dali žuti karton, a deluje kao daje i drugi na ivici. Srećom po njega, vole ga “uticajni Zvezdaši”. / Velike priče/Profimedia/PEDJA MILOSAVLJEVIC/AFP
nov 17 2023, 09:34

Podeli

Bio je kraj maja, ligaške sezone u Evropi privodile su se kraju, a Zvezda se spremala za finale kupa sa Čukaričkim. Nekoliko dana pre toga završena je višemesečna saga – Barak Bahar i Zvezda – pa je izraelski stručnjak postao prvi trener iz tog dela sveta na klupi crveno-belih. Bakhar još nije stigao u Beograd, jer se tek završila sezona u kojoj je osvojio treću titulu za Maccabi iz Haife, odmakavši četiri boda Hapoelu iz Be’er Sheve, s kojim ih je takođe osvojio tri.

Iako na evropskom planu nije bio previše poznat, Bakhar je u Izraelu bio čudo od trenera. Nakon solidnog starta u Kiryat Shmoni, na libanskoj granici, gde mu je povreda upravo okončala igračku karijeru, dobio je posao na drugom kraju zemlje, u Be’er Shevi. Grad usred pustinje Negev nije se mnogo radovao sportskih uspesima još od sedamdesetih, i tek su prvi put posle 17 godina zaigrali u Evropi. Preporuka za novog trenera stigla je u tek završenom šampionatu, u kojem ih je njegov maleni Ironi KS pretekao u trci za drugo mesto.

Za vrlo kratko vreme Bakhar je stavio stvari na svoje mesto i u debitantskoj sezoni odbio nalet Maccabi Tel Aviva i posle ravno četiri decenije vratio titulu u Be’er Shevu. U naredne dve godine MTA im je opet bio pratilac, ali sa bezbedne daljine. Osvojili su tri uzastopne titule, nakon što su u celoj istoriji do toga imali samo dve. Kao kruna stigli su evropski uspesi – osam prođenih rundi u kvalifikacijama i dva ulaska u grupnu fazu Europa League, od čega su jednom prošli i do proleća zahvaljujući duploj pobedi nad milanskim Interom.

Sledeća stanica bila je Haifa i tamošnji Maccabi, slavni klub na pragu iskoraka, ali već deset godina bez titule. Opet je Bakhar u prvoj godini uspeo da svrgne Maccabi Tel Aviv i da minus 14 iz prethodne sezone pretvori u plus 4, i opet su usledile još dve titule. U samo devet godina Barak Bakhar osvojio je šest titula i 11 trofeja u Izraelu, četiri puta igrao grupne faze evrotakmičenja i najvažnije – izbacio Zvezdu na putu ka grupi UCL prošlog avgusta.

Dan pred završni meč izraelske Premier lige beogradski klub objavio je sliku na kojoj Zvezdan Terzić i izraelski trener sede za stolom sa olovkama u rukama, dok ispred njih stoji ugovor.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price