Nejpir
Sport

Šabazovo igranje vatrom, Zvezdine igre čekanja

S godinama rastu budžeti, sa budžetima očekivanja, a samo su fitilji kraći. Nejpir bi to mogao da oseti...

Nejpir “Ustani za Šahbaza…” / Velike priče/ Profimedia
nov 27 2023, 11:02

Podeli

Profesionalni košarkaši mogu ostati zapamćeni po različitim stvarima. Nekada njihov boravak u nekom gradu ili klubu bude notiran po dobrom – do te mere da čak i godinama posle ljudi pričaju o njihovim partijama i potezima. Ponekad njihov mandat ne bude toliko uspešan da se priča o njima koliko o ponekoj utakmici, ili atraktivnoj minijaturi. Ukoliko negativni utisci nadvladaju, narod ih se retko i seti – možda tek tamo ako neko napravi neku glupost koja evocira prisustvo tog nepomenika. A bude i zaboravljenih. Kao da nikada nisu ni igrali u našem gradu.

Blejk Šilb, naturalizovani reprezentativac Češke poreklom iz savezne države Ilinoj, jedan je od onih koji će biti zapamćen. Tokom svoje četrnaest godina duge profesionalne karijere, imao je priliku da nastupa za različite klubove, uglavnom sa uspehom. Osvojio je dve titule češkog prvaka, dva francuska kupa, jednu ligu, pa čak i jedan evropski trofej – Evrokup sa Galatasarajem 2016. Stigao je i da se okiti ponekim individualnim priznanjem, poput recimo nekoliko izbora u francuske „Ol-Star“ timove, te zvanjem MVP-ja francuskog finala 2012. Sa reprezentacijom svoje druge domovine, čiji je pasoš stekao ženidbom, učestvovao je na velikim turnirima poput svetskog prvenstva u Kini 2019.

U Beogradu, međutim, Blejk Šilb se pamti po nečemu dosta specifičnom. Njegov šestomesečni boravak u Crvenoj Zvezdi ostaće zabeležen ne toliko po njegovom košarkaškom učinku – koji je bio korektan, možda malo skromniji nego očekivan – već po jednom novom, do tog momenta nepoznatom glagolu u srpskom jeziku. U godinama koje će uslediti, niko od nas, a verovatno ponajmanje sam Blejk, nije mogao da pretpostavi da će potez otpuštanja inozemnog pojačanja dobrano pre roka biti kršten po budućem češkom reprezentativcu. Reč je, dakle, o „šilbovanju“.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price