Sport

Rusi odlaze: Da li će UEFA biti odlučnija od EU?

Da li će Rusija i dalje biti članica UEFA sledećeg leta, na njenu sedamdesetu godišnjicu, niko u ovom trenutku ne zna. Dramatična eskalacija dugotrajne ukrajinske krize u februaru 2022. i još više različiti odgovori na nju u različitim krajevima sveta otvorili su mnoga suštinska pitanja o modernom svetu, od kojih ovo svakako nije najvažnije, ali je izvesno veoma interesantno

Foto Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia
мар 24 2023, 12:59

Podeli

U sredu 22. marta 2023. negde oko 10.15 po našem vremenu dogodilo se nešto što bi moglo da ostane zapisano u fudbalskoj istoriji. U tom trenutku na teren stadiona Mostafa Kamal u Daki, glavnom gradu Bangladeša, izašle su devojke iz domaće U16 selekcije (devojke rođene posle prvog januara 2007. godine) da odigraju utakmicu drugog kola kadetskog prvenstva Južne Azije. Njihove rivalke biće najbolje igračice do 16 godina iz Rusije.

Pored domaćeg tima Ruskinje će se, kao specijalne gošće, boriti za naslov šampiona Južne Azije sa selekcijama Indije, Butana i šampiona Nepala. Na petom SAFF U17/U15 šampionatu (dosta elegantan naziv, zar ne?), koji po sistemu “svako sa svakim” traje od 20. do 28. marta, neće biti Pakistana i Šri Lanke, koji su samo po jednom slali ekipe na ovo takmičenje, kao ni Maldiva, koji se još nisu pojavljivali.

Vest možda nije privukla veliku pažnju. Azija ima pet regionalnih federacija (istok, zapad, jugoistok, centar, jug) i svaka igra regionalna prvenstva. Učešće fudbalskih timova na takmičenjima van svog regiona nije retkost, Copa America decenijama dovodi timove sa strane, a Katar je bezmalo obišao ceo svet spremajući se za SP kod kuće.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price