Obradović i Sferopulos
Sport

Partizan je stariji brat na basketu

Makar trenutno... Analiza duplog derbija, koji nikome nije trebao

Obradović i Sferopulos Obradović i Sferopulos / Bane T. Stojanovic / ATA Images / Profimedia
nov 01 2023, 08:47

Podeli

Kalendari su se namjestili tako da su nam u razmaku od samo pet dana ponudili dva okršaja Partizana i Crvene Zvezde. Uvijek je pravo vrijeme za večite derbije jer utakmice i ishodi istih u Euroligi i ABA ligi imaju svoju težinu i važnost, ali ovaj put je tajming možda mogao biti malo drugačiji. Da je netko klubovima, a i navijačima, ponudio odgodu mislim da bi rado prihvatili jer su utakmice došle prerano s obzirom na to da su obje ekipe bile u specifičnim situacijama.

Partizan je dobio oba derbija i izvadio se iz negativnog momentuma u koji je prethodno upao. Uvertira u mečeve sa Zvezdom bio je abaligaški poraz od Mege koji je tako dosta rano u sezoni kompromitirao njihov status favorita u ABA ligi, a znamo i što znači imati prednost domaćeg parketa u playoffu regionalnog natjecanja. U Euroligi su startali s omjerom 1-3. Dobili su samo Asvel, uvjerljivo najgoru ekipu u natjecanju, a izgubili na gostovanjima od Maccabija i Olympiacosa te doma od Barcelone. Hej, nije sramota izgubiti u Pireju (u produžetku) i Tel Avivu ili od jedne Barce, ali nakon prošle sezone i tijesnog ispadanja od Reala u playoffu očekivanja su ipak porasla i skalp barem jedne od ove 3 ekipe donio bi mir. Da su izgubili od Zvezde, eto ih na 1-4 i sve bi mirisalo na lanjski spori euroligaški start, margina za pogrešku bi se smanjila i upitno je bi li priča kao lani imala sretan završetak. Osim toga, Partizan očito još uvijek nije završio slaganje ekipe pa je i to još jedan faktor koji ne ide u prilog ovom preuranjenom duplom derbiju.

A ako nekome tek nije trebao dupli derbi to je Zvezda. Oni su u odnosu na prethodnu sezonu potpuno promijenili ekipu i doslovno su još uvijek u nekakvoj trening kamp fazi uigravanja. Zvezda je također otvorila sezonu s 1-3 u Euroligi. Isto su dobili samo Asvel, ali su izgubili od Žalgirisa, Monaca i Virtusa. U ABA ligi se nisu poskliznuli kao Partizan koji je, usput budi rečeno, osim Mege još pred sezonu od Studentskog centra izgubio i finale ABA Superkupa koji Zvezda nije igrala. Ali dok Željka Obradovića (s razlogom) ne bi mogao smijeniti ni maršal Tito sve da počne sezonu i s 1-10, Duško Ivanović je nakon lošeg euroligaškog starta izgubio posao. Ivanoviću navodno nisu presudili samo rezultati nego i neslaganja s pojedincima u svlačionici. Par dana prije duplog derbija momčad je u ruke dobio Ioannis Sfairopoulos. Je li moglo gore za Grka? Preuzeo je demoraliziranu, neuigranu ekipu s par ozlijeđenih igrača taman pred dupli derbi u kojem su pobjede uvijek označene imperativom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price