Lice kapitena Liona Lakazeta sve govori
Sport

Olympique Lyonnais: Kako se na francuskom kaže pičvajz?

Kako je sedmostruki francuski šampion s početka veka došao do dna (tabele)

Lice kapitena Liona Lakazeta sve govori Lice kapitena Liona Lakazeta sve govori / Icon Sport / ddp USA / Profimedia
okt 27 2023, 09:37

Podeli

Place du Terreaux nije ni najveći ni najpoznatiji ni najprometniji, nije ni najpopularniji lyonski trg, ali jeste srce grada. Smješten na Presqu’îleu, što u slobodnom prevodu s francuskog doslovno znači “zamalo otok”, gotovo na raskršću Rone i Sone, okružen je gradskom vijećnicom, muzejom primijenjene umjetnosti i stambenim blokom, i pod zaštitom je UNESCO-a. Ono što je najvažnije za ovu priču, njime gotovo svakodnevno maršira dobar dio stanovnika Lyona, živeći svoje normalne živote.

Ali onima koji već decenijama pasionirano prate gradski nogometni klub, Olympique Lyonnais, svaku put je malo teže. Jer oni svojoj djeci – ironično, Les Gones, ili klinci, je i nadimak kluba – barem onoj kojoj sjećanje ne seže dalje od 2008. – dakle i onima koji su halapljivo ugrabili punoljetstvo koliko i onima koji se trgom vuku prema nekom školskom dvorištu – više ne mogu dokazati da je ovo mjesto nekada bilo predviđeno za fudbalske fešte.

Sedam puta. Sedam puta zaredom se slavila titula prvaka Francuske baš na tom mjestu, i u jednom trenutku sigurno im je izgledalo kako su pomalo siti slavlja, kako su nepobjedivi i kako taj osjećaj nikada neće nestati. A ove sedmice svojoj djeci, koja odmahuju glavom kad pogledaju tabelu, koja tuguju nakon još jednog poraza za vikend, onoga od Clermonta, silno žele ispričati kako se nekada tu slavilo. Ekipa bi pozdravila navijače, pilo se do duboko u noć, a onda bi svi zajedno zapalili za St. Tropez i tamo nastavljali ludnicu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price